Κίσινγκερ: Τα 4 βήματα που θα βγάλουν από την κρίση την Ουκρανία

κισινγκερ
Πρόταση με τέσσερα βήματα τα οποία θα δώσουν διπλωματική λύση στην κρίση της Ουκρανίας, κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Χένρι Κίσινγκερ. Μεταξύ λλαων υποστήριξε ότι η Ουκρανία πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο Φιλανδίας.
Με άρθρο του στην Washington Post, ο 90χρονος Κίσινγκερ σημειώνει ότι το πραγματικό ερώτημα είναι αν η Ουκρανία θέλει να είναι στην Ανατολή ή τη Δύση. «Στη ζωή μου έχω δει 4 πολέμους να ξεκινούν με ενθουσιασμό και με την υποστήριξη της κοινής γνώμης. Κανέναν δεν ξέραμε πώς να τον τελειώσουμε και από τρεις από αυτούς φύγαμε όπως όπως. Το κρίσιμο είναι πώς τελειώνει ένας πόλεμος, όχι πώς αρχίζει», γράφει ο Κίσινγκερ και προσθέτει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι «το να προσπαθεί να μεταβάλλει τα σύνορά της, κάνοντας την Ουκρανία δορυφόρο, θα την καταδικάσει να επαναλάβει μια ιστορία πιέσεων και συγκρούσεων με ΕΕ και ΗΠΑ».
Ο Κίσινγκερ, σημείωσε ότι η Δύση από την πλευρά της θα πρέπει να καταλάβει ότι η Ουκρανία δεν είναι «απλώς άλλη μια χώρα» για τη Ρωσία. «Οι Ουκρανοί είναι ο αποφασιστικός παράγοντας. Ζουν σε μια χώρα με πολύπλοκη ιστορία και πολύγλωσση. Το να αντιμετωπιστεί η Ουκρανία ως μέρος μια σύγκρουσης Δύσης- Ανατολής θα μπλοκάρει για δεκαετίες, οποιαδήποτε ουσιαστική συνεργασία, μεταξύ Ρωσίας και Δύσης».
Ο Κίσιγνκερ μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι όλες οι πλευρές θα μπορούσαν να βρουν μια αμοιβαία συμφέρουσα λύση, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
1. Η Ουκρανία θα πρέπει να αφεθεί να διαλέξει ελεύθερα τις πολιτικές και οικονομικές της σχέσεις με την Ευρώπη.
2. Η Ουκρανία θα πρέπει να μη μπει στο ΝΑΤΟ. Είναι μια θέση που υποστήριξα πριν 7 χρόνια, όταν υπήρξε για πρώτη φορά η συγκεκριμένη πρόταση.
3. Η Ουκρανία θα πρέπει να είναι ελεύθερη να σχηματίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξει ο λαός της. Σοφοί ηγέτες της Ουκρανία θα πρέπει να αγωνιστούν για την εθνική συμφιλίωση. Διεθνώς, θα πρέπει να ακολουθηθεί τομοντέλο της Φινλανδίας. Η συγκεκριμένη χώρα, είναι ανεξάρτητη και συνεργάζεται στενά με τη Δύση, ωστόσο αποφεύγει οποιαδήποτε “εχθρική” ενέργεια προς τη Ρωσία.
4. Είναι ασυμβίβαστο με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, να είναι η Κριμαία προτεκτοράτο της Ρωσίας. Θα πρέπει όμως η σχέση της Κριμαίας με την Ουκρανία να τεθεί σε νέα βάση (πιο χαλαρή). Υπό αυτή την προϋπόθεση, η Ρωσία θα αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ουκρανίας στην Κριμαία. Η Ουκρανία θα πρέπει να ενισχύσει την αυτονομία της Ουκρανίας, με εκλογές, που θα γίνουν παρουσία διεθνών παρατηρητών. Η όλη διαδικασία, θα πρέπει να διαλύσει οποιαδήποτε αμφισβήτηση σχετικά με τη θέση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.
«Αν πάνω στις παραπάνω αρχές, δεν υπάρξει λύση, τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη και θα γίνει σύντομα», καταλήγει ο Κίσινγκερ.