, Τετάρτη
08 Φεβρουαρίου 2023

Κόσοβο: Χαμηλή προσέλευση στις βουλευτικές εκλογές

kosobo-ekloges

Με χαμηλή προσέλευση και χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, μέχρι τις 11 το πρωί είχε προσέλθει να ψηφίσει το 10% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στις περιοχές του βορείου Κοσόβου, όπου αποτελούν πλειοψηφία οι Σέρβοι, η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 5% παρότι η κυβέρνηση της Σερβίας καλεί συνεχώς, από το πρωί, τους ψηφοφόρους σερβικής εθνότητας να προσέλθουν στις κάλπες.

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές είναι οι πρώτες, από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, που πραγματοποιούνται, ταυτόχρονα, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στις σημερινές εκλογές, συνολικά 30 κόμματα και συνδυασμοί κομμάτων διεκδικούν την ψήφο 1.782.524 πολιτών. Για την είσοδο στη βουλή απαιτείται να λάβει κάποιο κόμμα ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, ενώ για τους συνασπισμούς το όριο είναι 7%. Για τα μειονοτικά κόμματα δεν υπάρχει όριο και, σύμφωνα με το σύνταγμα του Κοσόβου, οι 20 έδρες, από τις συνολικά 120 του κοινοβουλίου, ανήκουν στις μειονότητες. Ειδικότερα για τους Σέρβους είναι εξασφαλισμένες 10 έδρες ανεξάρτητα από την προσέλευσή τους στις κάλπες.

EURONEWΟι σημερινές εκλογές αποτελούν ένα τεστ για την κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι, που τελευταία εμφανίζεται πολιτικά αποδυναμωμένος εξαιτίας της υψηλής ανεργίας που πλήττει το 36% του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούν αναλυτές, το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του Θάτσι θα επικρατήσει χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτοδύναμα να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν αύξηση του ποσοστού του κινήματος «Αυτοδιάθεση» του Άλμπιν Κούρτι που διακηρύσσει την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, την επιβολή με τη χρήση βίας στο βόρειο Κόσοβο και την διακοπή κάθε διαλόγου με το Βελιγράδ Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 το απόγευμα και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά λίγο πριν τα μεσάνυχτα.