Κρούγκμαν στους NYT: Αποφάσισαν να ρίξουν την Ελλάδα στο γκρεμό!

ImageHandler (1)
Άμεση ήταν η αντίδραση του διεθνούς Τύπου μετά την αποτυχία του σημερινού Eurogroup, με τους Financial Times να κάνουν λόγο για «παταγώδη κατάρρευση των συνομιλιών» για το ελληνικό πρόγραμμα, τον Guardian να βλέπει «φλερτ» με το Grexit και το Reuters να σημειώνει πως η επόμενη μέρα είναι «αβέβαιη».

 Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ελάχιστη ώρα μετά την απρόσμενη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, διατύπωσε την άποψή του με άρθρο του στους New York Times, στο οποίο έδωσε τον λατινικό τίτλο «Atenae delenda est», που αποδίδεται ως «η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί».

«OK, αυτό είναι εκπληκτικό και όχι με καλό τρόπο» ξεκινά το άρθρο του, εκφράζοντας εξαρχής τη θέση του για όσα διεξήχθησαν σήμερα και στην συνέχεια δίνει την δική του «ανάγνωση» των δεδομένων.
«Δεν υπήρχε καμία περίπτωση ο Τσίπρας να μπορέσει να υπογράψει τέτοια δήλωση, η οποία σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί στο Eurogroup», γράφει ο οικονομολόγος και συνεχίζει: «Φαντάζομαι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι ηλίθιοι, που δεν κατανοούν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010 και αυτού του είδους το “bullying” δεν θα πιάσει».
«Εναλλακτικά, και υποθέτω και πιθανέστερα, αποφάσισαν να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό. Αντί να της δώσουν έδαφος, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να εξαναγκάζεται σε χρεοκοπία και πιθανότατα έξω από το ευρώ, ώστε τα επικείμενα οικονομικά συντρίμμια να είναι ένα μάθημα σε οποιονδήποτε άλλο σκέφτεται παρόμοια. Αυτό είναι, δηλαδή, η επιβολή του οικονομικού προγράμματος που ήθελε να επιβάλει η Γαλλία στην Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», εξηγεί τον τρόπο σκέψης του ο Κρούγκμαν.
«Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη σοφίας, είναι εντυπωσιακή και τρομακτική», καταλήγει.