Ξεκίνησαν οι ψίθυροι για… Grexit

grexit-euro-708
Ακόμα και σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας επαναφέρει ο Guardian σε άρθρο στο οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Helena Smith, «τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα όλο και πιο νευρικό σημείο». «Το 86 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 -το τρίτο μέσα σε 6 χρόνια μίας χώρας που είναι χτυπημένη από το χρέος -ακολούθησαν μήνες δράματος σε υψηλούς τόνους που έβαλε την Αθήνα στο χείλος της χρεοκοπίας και στην έξοδο από το ευρώ. Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά -και με την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που κανονίστηκε για την Παρασκευή -μία αίσθηση κρίσης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Με τους πολιτικούς να έχουν επιδοθεί σε μια οργισμένη ρητορική που έβαλε την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές τον περασμένο χρόνο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, και το «Grexit» – η πολυσυλλεκτική λέξη που έφερνε στο μυαλό τη μάχη της Ελλάδας με την οικονομική κατάρρευση – ψιθυρίζεται ξανά», αναφέρει το άρθρο που συνεχίζει με την υποχρέωση της Ελλάδας να πληρώσει 5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Μεταφέροντας την κατάσταση της χώρας, το άρθρο αναφέρει ότι η αβεβαιότητα και το άγχος έχει επιστρέψει στους Έλληνες που έχουν δει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους να μειώνεται, την ανεργία να αυξάνεται και τις επιχειρήσεις να κλείνουν. «Αφού αψήφησαν τους καταστροφολόγους, υπάρχουν φόβοι ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε τώρα να οδεύει σε άτακτη χρεοκοπία», τονίζεται.
Διαβάστε περισσότερα στο paraskhnio.gr