«Μέσα στους πρόσφυγες κρύβονται και τρομοκράτες»!

prosfiges
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει η Frontex για πιθανούς κινδύνους από την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι ανάμεσα σε όσους ζητούν άσυλο μπορεί να βρίσκονται και τρομοκράτες που βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να μπουν στην Ευρώπη.
Μάλιστα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων για την προειδοποίηση αυτή επικαλείται το παράδειγμα των δύο εκ των βομβιστών που χτύπησαν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και οι οποίοι πέρασαν με καράβι από την Τουρκία στη Λέρο.
«Οι επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο 2015 δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι παράμονες μεταναστευτικές ροές μπορεί να χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Όπως υπενθυμίζει η Frontex: «Δύο από τους τρομοκράτες μπήκαν από τη Λέρο και καταγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές. Παρουσίασαν πλαστά χαρτιά από τη Συρία προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία καταγραφής τους».
Για τον λόγο αυτό προτείνει την εφαρμογή διαδικασιών screening ως «απαραίτητες» προκειμένου να επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί για την εθνικότητα των προσφυγων που φτάνουν χωρίς διαβατήρια ή άλλα έγγραφα στη διάθεσή τους.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της Frontex για το 2015 ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων συνόρων έφτασε τα 1,8 εκατομμύρια, αριθμός εξαπλάσιος σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο «ρεκόρ».
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή υπηρεσία σημειώνει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν διπλές καταγραφές προσώπων από τις εθνικές αρχές.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση υπήρξε «έκρηξη» των προσφυγικών ροών το δεύτερο εξάμηνο του 2015 με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να επιλέγουν τη δυτική βαλκανική οδό και όχι την κεντρική μεσογειακή οδό, μέσω δηλαδή της Ιταλίας.
Επίσης, η έκθεση καταγράφει αύξηση κατά 42% του αριθμού των μεταναστών από χώρες της ανατολικής και δυτικής Αφρικής όπως η Ερυθραία.
Αναφορικά με τους διακινητές η Frontex καταγράφει αύξηση κατά 20% του αριθμού των συλλήψεων καθώς εντοπίστηκαν περισσότεροι από 12.000 κυρίως από το Μαρόκο, την Ισπανία, την Αλβανία και τη Συρία.
Πηγή: paraskhnio.gr