, Κυριακή
04 Δεκεμβρίου 2022

Μυστήριο η εξαφάνιση 43 φοιτητών – Έναν χρόνο μετά την απαγωγή τους…

mexicoΧιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Μεξικό για τους 43 εξαφανισμένους φοιτητές, με τους γονείς των αγνοουμένων στην κεφαλή της πορείας, έναν χρόνο μετά την απαγωγή τους που για τους συγγενείς παραμένει ανεξιχνίαστη – για τις αρχές, οι φοιτητές δολοφονήθηκαν στα χέρια καρτέλ ναρκωτικών, στο οποίο τους είχε παραδώσει η τοπική αστυνομία.
Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα έχει αποδομήσει πλευρές των συμπερασμάτων της επίσημης έρευνας, και μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί απανθρακωμένα λείψανα μόνο δύο αγνοουμένων.
«Τους απήγαγαν ζωντανούς, τους θέλουμε ζωντανούς!», φώναζαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε αυτή την «πορεία αγανάκτησης», η οποία ξεκίνησε από την προεδρική κατοικία στο Λος Πίνος και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Σοκάλο στο ιστορικό κέντρο του Μεξικού. «Κρατικό έγκλημα», «Κάτω ο Πένια», έγραφαν κάποια από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν παρά τη βροχή στην πορεία, πίσω από τους γονείς των 43 αγνοούμενων.
«Ήρθαμε διψώντας για δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρχει ατιμωρησία. Πίσω από τους 43 υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», δήλωσε η Σοφία Ρόχας μια φοιτήτρια του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού.
«Το Μεξικό είναι θλιμμένο γιατί λείπουν περισσότερα από 20.000 από τα παιδιά του», έγραφε ένα άλλο πανό. «Ελπίζω ότι η πίεση που ασκείται με τους 43 να βοηθήσει να εντοπιστούν και άλλοι», σχολίασε ο Ρομούλο Ερνάντες ένας έμπορος 73 ετών που κρατούσε ένα πανό στο οποίο είχε γράψει το όνομα της κόρης του η οποία εξαφανίστηκε το 2013.
Οι γονείς των 43 φοιτητών, που έφτασαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα από την πολιτεία Γκερέρο, έκαναν απεργία πείνας επί 43 ώρες.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Πένια Νέτο δέχθηκε τις οικογένειες των αγνοούμενων για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο για να τους πει ότι συνεχίζεται η έρευνα. «Είμαστε στην ίδια πλευρά», τόνισε. «Αναζητούμε μαζί την αλήθεια».
«Ένα χρόνο μετά τα τραγικά αυτά γεγονότα επαναλαμβάνω τη δέσμευση της μεξικανικής κυβέρνησης να επικρατήσουν η αλήθεια και η δικαιοσύνη», έγραψε ο Νέτα στον λογαριασμό του στο Twitter.
Παράλληλα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις του Μεξικού, κυρίως στην Τσιλπανσίνγκο πρωτεύουσα της πολιτείας Γκερέρο, ενώ συγκεντρώσεις αλληλευγγύης έγιναν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ.
Ο Μεξικανός πρόεδρος ζήτησε να δημιουργηθεί μια ειδική μονάδα η οποία θα ερευνήσει τις πολλές εξαφανίσεις που σημειώνονται στη χώρα, οι οποίες ξεπερνούν τις 20.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Όμως οι γονείς των 43 αγνοούμενων φοιτητών, που του επέδωσαν έναν κατάλογο με οκτώ αιτήματα, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση.
Οι οικογένειες ζητούν να συσταθεί μια ειδική μονάδα που θα ασχοληθεί μόνο με την υπόθεση των 43 αγνοούμενων φοιτητών, η οποία θα τεθεί υπό διεθνή εποπτεία.
Οι 43 αγνοούμενοι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου από διεφθαρμένους αστυνομικούς στην Ιγουάλα της πολιτείας Γκερέρο πριν παραδοθούν σε μέλη της συμμορίας Guerreros Unidos υπό την υποκίνηση του δημάρχου της πόλης. Στη συνέχεια δολοφονήθηκαν όλοι και τα πτώματά τους κάηκαν και πετάχθηκαν σε ένα ποτάμι, σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών συλληφθέντων που φέρονται να συμμετείχαν στο μακελειό.
Αξιωματούχοι επεσήμαναν την Παρασκευή ότι 60.000 άλλα δείγματα οστών εξετάζονται. Όμως οι γονείς των φοιτητών εξακολουθούν να απορρίπτουν την επίσημη εκδοχή και πρόσφατα μια ομάδα ανεξάρτητων ειδικών της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα πτώματα των φοιτητών κάηκαν και ζήτησε να ερευνηθούν και άλλες εκδοχές. tanea.gr