fbpx

, Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Να τιμωρείται ο πελάτης και όχι η ιερόδουλη ζητούν οι ευρωβουλευτές

ierodoulesΤα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση για πορνεία τιμωρώντας τους πελάτες και όχι τις ιερόδουλες, σύμφωνα με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο.
Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η πορνεία προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε πρόκειται για αναγκαστική ή εκούσια, και καλούν τα κράτη μέλη να χαράξουν στρατηγικές και να βρουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τις γυναίκες που θέλουν να εγκαταλείψουν την πορνεία.
«Αντί για τη νομιμοποίηση -που αποδείχτηκε καταστροφική για την Ολλανδία και τη Γερμανία- χρειαζόμαστε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά την πορνεία, που θα τιμωρεί τους άνδρες που αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα το σώμα της γυναίκας και όχι τα άτομα που αναγκάζονται να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες», δήλωσε η εισηγήτρια Mary Honeyball (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο).
Το μη δεσμευτικό ψήφισμα που συνέταξε εγκρίθηκε με 343 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 105 αποχές. «Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοδοξεί να συγκρουστεί μετωπικά με την πορνεία, αντί να τη δεχτεί ως γεγονός της ζωής», πρόσθεσε η εισηγήτρια.
Μείωση της ζήτησης μετατοπίζοντας το ποινικό βάρος στον πελάτη
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους καταπολέμησης της πορνείας και της εμπορίας των γυναικών και των κοριτσιών είναι το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο», που ακολουθείται από τη Σουηδία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Στις χώρες αυτές, η πορνεία εκλαμβάνεται ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως μορφή βίας κατά των γυναικών. Κυρώσεις δέχονται αυτοί που αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες και όχι τα εκδιδόμενα άτομα. Οι ευρωβουλευτές καλούν, επομένως, τις χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα των χωρών αυτών.
Τα μέλη του ΕΚ προσθέτουν ότι η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών από εκδιδόμενα άτομα κάτω των 21 ετών πρέπει να συνιστά εγκληματική πράξη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, όπως το αποδεικνύουν στοιχεία της Επιτροπής, το 62% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση, με τις γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια να ανέρχονται στο 96% των βεβαιωμένων και εικαζόμενων θυμάτων.
Τα μέλη του ΕΚ τονίζουν επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να κινητοποιήσουν τα αναγκαία μέσα και εργαλεία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και για την καλύτερη προστασία των θυμάτων.
Χάραξη στρατηγικών εξόδου από την πορνεία
Το ΕΚ καλεί τις εθνικές αρχές να χαράξουν στρατηγικές εξόδου των γυναικών από την πορνεία και να τις βοηθήσουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους βιοπορισμού. Τονίζει ότι χρειάζονται τόσο βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων όσο και μείωση της φτώχειας που οδηγεί γυναίκες και παιδιά στην πορνεία.
Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
Με ξεχωριστό ψήφισμα που ενέκριναν την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές λένε ότι η βία κατά των γυναικών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο ΕΕ. Καλούν την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία πριν από το τέλος του έτους για την πρόληψη της βίας λόγω φύλου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει αυτή να θεωρείται έγκλημα.
«Χρειάζεται να καθοριστούν ελάχιστα πρότυπα, κοινοί ορισμοί και δράση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ζωή όλων των γυναικών στην ΕΕ θα είναι απαλλαγμένη από τη βία», δήλωσε η εισηγήτρια Antonyia Parvanova (Φιλελεύθεροι, Βουλγαρία).
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την οποία θα γιορτάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Μαρτίου, είναι αφιερωμένη φέτος στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.