05:52, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

New York Times: Η Μέρκελ είναι η μεγαλύτερη ελπίδα του Τσίπρα!

τσιπρας-μερκελ

Το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν η ελληνική κρίση χρέους απείλησε να «βυθίσει» το ευρώ, η ΕΕ με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ ενώθηκε για να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα.
Οχτώ μήνες από τη στιγμή που η Ελλάδα συμφώνησε, τώρα είναι η υπόλοιπη η Ευρώπη που αποτυγχάνει να συγκεντρώσει τη βούληση ώστε να αντιμετωπίσει μία απειλή για την ενότητα της ΕΕ, αυτήν τη φορά το προσφυγικό. Αυτό σημειώνουν οι New York Times, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό έχει αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προσφυγικές ροές.
Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας γίνεται μία ανάλυση για το πώς έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, μετά από την «έκρηξη» της προσφυγικής κρίσης.
«Τώρα είμαστε σε μία κατάσταση που ζητούν από την Ελλάδα να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο έχουν δημιουργήσει άλλες χώρες» αναφέρει ο Γενς Μπάστιαν, οικονομικός σύμβουλος με έδρα την Αθήνα και πρώην μέλος της task force της Κομισιόν στην Ελλάδα. «Ουσιαστικά βάζουν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην “πόρτα” της Ελλάδας» προσθέτει.
Η κατάσταση, παρότι δημιουργεί μεγαλύτερη απελπισία σε ένα ήδη ταλαιπωρημένο έθνος, δίνει επίσης τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να ασκήσει νέα πίεση στην υπόλοιπη Ευρώπη και με πιθανό σύμμαχο την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία για καιρό αντιμετωπιζόταν στην Ελλάδα ως σφετερίστρια της ελληνικής κυριαρχίας και ως εκείνη που επέβαλε την οικονομική τιμωρία, σημειώνουν οι New York Times.
Όμως, σημειώνει η Αμερικανική εφημερίδα, η Μέρκελ χρειάζεται μία συμφωνία για να εκτονώσει το προσφυγικό πρόβλημα. «Αν στην Ελλάδα επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική και πολιτική κρίση, η δουλειά της θα γίνει πολύ πιο δύσκολη» αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε μία παράξενη ανατροπή, λένε οι αναλυτές, η μεγαλύτερη ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σταθερά καλεί τις άλλες χώρες να μην αφήσουν την Ελλάδα να «βυθιστεί στο χάος» και επέπληξε την Αυστρία και τις άλλες βαλκανικές χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους, τονίζουν ακόμη οι New York Times.
Διαβάστε περισσότερα στο paraskhnio.gr