Νομικό φιάσκο και ακροβασίες πολέμου
Μετά το νομικό φιάσκο της επιστολής στον ΟΗΕ και της δήθεν συμφωνίας με τη Λιβύη για εξορύξεις, ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στις γνωστές πολεμικές ιαχές. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακατεύει συνεχώς τηντράπουλα με βεβιασμένες κινήσεις απλώνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα και με τον τρόπο αυτό δημιουργεί τεράστια σύγχυση ως προς τη στόχευση των προθέσεών του.
Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική διπλωματία να μην μπορεί να χαράξει μια συγκεκριμένη εθνική στρατηγική για την επόμενη μέρα,αλλά απλώς να δημιουργεί μια ζώνη απόκρουσης έναντι των παράλογων αιτημάτων του.Ουδείςέχεικαταλάβειτιθέλει ή πού το πάει. Ούτε η Αθήνα, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ.
Η αλλόκοτη συμπεριφορά του ίδιου του Τούρκου προέδρου ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν αλλά και των υπόλοιπων γραφικών συνεργατών και υπουργών του δεν αφήνει περιθώρια στην ορθή λογική.Παρά τις όποιες νομικές επιφάσεις προβάλλει το καθεστώς Ερντογάν με τις επιστολές που στέλνει στον ΟΗΕ αλλά και με το ξαναζεσταμένο τουρκολιβυκό μνημόνιο,στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει δημιουργηθεί ένα έντονο πολεμικό κλίμα που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένους χειρισμούς και «αυτοκτονικές» τάσεις από την πλευρά των Τούρκων.
Η ρητορική του ΤαγίπΕρντογάν έχει παρασύρει όλο το πολιτικό και το στρατιωτικό κατεστημένο της γείτονος σε συνθήκες πραγματικού πολέμου και η διεθνής κοινότητα αισθάνεται ότι απλώς μένει να οριστεί ο χρόνος που θα υπάρξει η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η μυστική διπλωματία των ΗΠΑ
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ΗΠΑ έστησαν ολόκληρη αποστολή με ειδικό αεροσκάφος του Λευκού Οίκου τού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν προκειμένου να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσει κυριακάτικα στο προεδρικό θέρετροMabeyn τον εξ απορρήτων του ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν,ΙμπραχίμΚαλίν. Ποιος λοιπόν ήταν ο λόγος της αιφνιδιαστικής αυτής συνάντησης του εκπροσώπου του πανίσχυρου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με τον αμερικανοσπουδαγμένο άνθρωπο που ο Ερντογάν εμπιστεύεται πιο πολύ;
Αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία στην Ουάσιγκτον είναι ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.Και απειλεί πάλι με βέτο. Οι 28 από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει, πλην Τουρκίας και Ουγγαρίας (αν και η Ουγγαρία υποσχέθηκε πως θα το κάνει). Ταυτόχρονα διαπιστώνουν ότι η κλιμακούμενη επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά των ΗΠΑ, είτε με αφορμή της επέκτασης της λειτουργίας του λιμένα της Αλεξανδρούπολης είτε με τον δήθεν εξοπλισμό των νησιών με αμερικανικής κατασκευής άρματα μεταφοράς προσωπικού,περνάει από τη δυσφορία στην απειλή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL