Ανάμεσα στους δέκα καλύτερους καφέδες στον κόσμο βρίσκονται τρεις ελληνικοί, με βάση τη σχετική λίστα που δημοσίευσε πρόσφατα το Taste Atlas.
Μάλιστα, ο πιο δημοφιλής καφές στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει μεγάλη απήχηση και σε άλλες χώρες, μιας και ο freddo espresso είναι στην θέση νούμερο 3, ενώ λίγο πίσω του είναι το «αδερφάκι» του, ο freddo capuccino.
Freddo Espresso
«Ο freddo εσπρέσο είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ που σερβίρουν απλώς καφέ πάνω σε πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, απαλός και κρεμώδης. Στη συνέχεια, ο ελαφρώς παγωμένος καφές στραγγίζεται και περιχύνεται σε πάγο.
Το ρόφημα σερβίρεται σκέτο, μέτριο ή γλυκό ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, κάτι που πρέπει να γίνει πριν από την ανάμειξη. Ο freddo εσπρέσο έγινε δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1990 και σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό σε όλη τη χώρα», γράφει το Taste Atlas.
Freddo Capuccino
«Ο freddo καπουτσίνο είναι μια ποικιλία παγωμένου καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο, συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια περιχύνεται σε πάγο. Στη συνέχεια, το ρόφημα συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή αναμειγνύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή.
Ο freddo καπουτσίνο σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια. Παρόμοια ποικιλία, χωρίς γάλα, είναι γνωστή ως freddo εσπρέσο. Πάντως, και τα δύο ροφήματα συναντώνται συνήθως στην Ελλάδα και απολαμβάνονται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».
Φραπές
«Αν και η λέξη “φραπέ” εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο.
Ο συνδυασμός παρασκευάζεται συνήθως σε ένα σέικερ ή σε ένα μίξερ χειρός, έτσι ώστε όταν το ρόφημα χύνεται σε ένα ποτήρι, να υπάρχει αφρός στην κορυφή. Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα εβαπορέ – οπότε συχνά αναφέρεται ως “φραπόγαλο”. Παραδοσιακά, αυτός ο καφές σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι και διατίθενται τρεις βαθμοί γλυκύτητας (σκέτος, μέτριος, γλυκός)».