Ο Σαρκοζί ξεκινά προεκλογική εκστρατεία με νέο βιβλίο

sarkozi1
Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αναμένεται να επιδιώξει την επιστροφή του στη γαλλική προεδρία την ερχόμενη χρονιά, παραδέχεται σε βιβλίο του που παρουσιάστηκε την Παρασκευή ότι έκανε λάθη και εξόργισε μερικούς ψηφοφόρους στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του από το 2007 έως το 2012.
Ο Σαρκοζί, ο οποίος ηττήθηκε στην τελευταία προεδρική εκλογή από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, δεν έχει δηλώσει δημόσια ότι θα είναι υποψήφιος το 2017. Ωστόσο η πολύ προσεκτικά οργανωμένη παρουσίαση του βιβλίου θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί έναρξη μιας εκστρατείας.
Στο La France pour la vie (Γαλλία για μια ζωή, εκδόσεις Plon), ο αρχηγός του ρεπουμπλικανικού κόμματος, λέει πως δεν ήταν συνετό εκ μέρους του το ότι γιόρτασε την εκλογή του το 2007 στο γιοτ ενός Γάλλου μεγιστάνα και, αργότερα στη διάρκεια της θητείας του, το ότι είπε σε έναν εχθρικό παριστάμενο σε μια γεωργική έκθεση «χάσου από ‘δω κακομοίρη».
Περιγράφει επίσης κάποιες πολιτικές που μπορεί θα μπορούσε να προτείνει την ερχόμενη χρονιά.
Ο 60χρονος Σαρκοζί, ο οποίος κέρδισε την εξουσία λίγο πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, υποστηρίζει επίσης ότι θα έπρεπε να είχε κινηθεί ταχύτερα για να μεταρρυθμίσει τη γαλλική οικονομία, ακυρώνοντας νόμους όπως αυτός που έθετε το νομικό πλαίσιο για την εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας.
Η κατάργηση του φόρου μεγάλης περιουσίας αποτελεί επίσης προτεραιότητα, όπως και η μείωση του φόρου εισοδήματος, καθώς και η μείωση στον φόρο επί τα κέρδη των εταιρειών ώστε να μην είναι υψηλότερος στη Γαλλία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο Σαρκοζί αναφέρει επίσης στο βιβλίο ότι, παρά τις αντιρρήσεις του για το νόμο που θέσπισαν οι σοσιαλιστές για να νομιμοποιήσουν το γάμο προσώπων του ίδιου φύλου, δεν θα επιδιώξει να ανατρέψει τη νομοθεσία.
Το βιβλίο θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία την ερχόμενη εβδομάδα.
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η εποχή του Σαρκοζί έχει παρέλθει, ενώ, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, ο εσωκομματικός αντίπαλός του Αλέν Ζιπέ είναι δύο φορές δημοφιλέστερος ως προεδρικός υποψήφιος των συντηρητικών για το 2017.
Ο πρώτος σταθμός στη διαδικασία είναι οι προκριματικές εκλογές των συντηρητικών τον Νοέμβριο.
Πηγή: in.gr