01:17, Κυριακή
29 Μαΐου 2022

Ο Σαρκοζί τα παίζει όλα για όλα!

ImageHandler

Δηλώνει ότι θα συνθλίψει τους εχθρούς της γαλλικής Δεξιάς κι ότι θα ενώσει το κατακερματισμένο κόμμα του, «UMP». Οι βαρύγδουπες δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί, λίγα 24ωρα προτού στηθεί η εσωκομματική κάλπη στο Συντηρητικό Κόμμα απ΄όπου θα αναδειχθεί ο νέος ηγέτης, φαίνεται να πιάνουν τόπο.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας περνά στην αντεπίθεση με τους αναλυτές να προεξοφλούν τη νίκη του καθώς τον θεωρούν αδιαφιλονίκητο φαβορί. Όλα θα παιχτούν το ερχόμενο Σάββατο, όταν ο σύζυγος της Κάρλα Μπρούνι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μπρουνό Λε Μερ και τον Ερβέ Μαριτόν, τους άλλους δύο υποψήφιους για το χρίσμα του ηγέτη στο Συντηρητικό Κόμμα. Σύμφωνα,πάντως, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Σαρκοζί θα κάνει μάλλον… βόλτα καθώς το ποσοστό των συντηρητικών ψηφοφόρων που τον στηρίζουν, φθάνει το 63%.

Υιοθετώντας την ακροδεξιά ρητορική της ηγέτιδας του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, ο Σαρκοζί φλερτάρει με την δεξιά πτέρυγα του κόμματός του λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ευρεία απήχηση των θέσεων της Ακροδεξιάς στους Γάλλους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 24ωρα, ο Σαρκοζί, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, διατυμπανίζει ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της γαλλικής Δεξιάς και στη συνέχεια- αν τα καταφέρει το 2017- να επιστρέψει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα πατάξει την παράνομη μετανάστευση.

Αν και οι εχθροί του τον κατηγορούν για αναξιοπιστία με αφορμή διάφορα σκάνδαλα, ανάμεσά τους και η υπόθεση «Bygmalion» (που αφορά στα πλαστά τιμολόγια στο κόμμα του για τα οποία έχει βρεθεί ο ίδιος στο στόχαστρο), ο Σαρκοζί δεν πτοείται. Θέλοντας να δείξει το καλό του πρόσωπο, υποστηρίζει ότι, πρωταρχικός στόχος του είναι να ενώσει την γαλλική Δεξιά γιατί θα ήταν «αυτοκτονία» να ανταγωνιστεί τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, με τον οποίο έχει τα ίδια όνειρα: να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων το 2017. Το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος της πόλης Μπορντό είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον Σαρκοζί, έχει αναγκάσει τον πρώην πρόεδρο να σηκώσει τα μανίκια και να ανεβάσει τους τόνους της προεκλογικής εκστρατείας.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Monde», λίγο πριν ψηφίσουν τα δεξιά στελέχη για τον νέο ηγέτη τους, οι δημοσκοπήσεις είναι με το μέρος του.