, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Οι Γάλλοι δημιουργούν προσφυγικό καταυλισμό μέσα στο Παρίσι

prosfuges-galliaΗ δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει καταυλισμό προσφύγων στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου αυτοσχέδιοι καταυλισμοί διαλύονται τακτικά από τις δημόσιες αρχές, κυρίως για ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής.
Ο καταυλισμός θα σέβεται «τις κανονιστικές προϋποθέσεις» και «τους κανονισμούς των προσφυγικών και μεταναστευτικών καταυλισμών που υπαγορεύονται από τον ΟΗΕ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», διαβεβαίωσε η δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου.
Θα έχει ως πρότυπο τον πρώτο καταυλισμό που άνοιξε στη Γαλλία σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας στο Γκραντ-Σιντ, στον βορρά. Θα έχει χώρους φιλοξενίας που θα μπορούν να εγκατασταθούν γρήγορα, αλλά θα έχουν «όλες τις απαραίτητες ανέσεις».
Τα εγκαίνιά του δεν θα γίνουν πριν από έναν ή ενάμισι μήνα. Η Αν Ινταλγκό δεν έδωσε ακριβείς διαστάσεις, αλλά δήλωσε ότι η έκταση πρέπει να είναι «αρκετά μεγάλη για να υποδεχθεί πολλές εκατοντάδες ανθρώπους».
Η ιδέα είναι «να μην βλέπουμε πια αυτούς τους αναξιοπρεπείς καταυλισμούς» και «οι άνθρωποι που φθάνουν στερημένοι, να μην είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν κάτω από μετρό ή σε χώρους» όπως αυτός που άνοιξε βόρεια του Παρισιού με σχεδόν 800 ανθρώπους, σύμφωνα με τη δημαρχία.
«Επιθυμώ να είναι εταίρος το κράτος», τόνισε ακόμη η κ. Ινταλγκό, η οποία εδώ και μήνες αποστασιοποιείται από την καθόλου δημοφιλή σοσιαλιστική κυβέρνηση.