Περίεργη η ποινή για τον αστυνομικό που ψέκασε τη "γυναίκα με τα κόκκινα"

v3-Turkey-woman-0Ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά κρίθηκε ο Τούρκος αστυνομικός που ψέκασε με σπρέι δακρυγόνου μια γυναίκα με κόκκινο φόρεμα, κάτι που έγινε σύμβολο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οι οποίες συγκλόνισαν την χώρα πριν από δύο χρόνια. Η ποινή μάλλον ασυνήθιστη καθώς το δικαστήριο τον διέταξε να φυτέψει 600 δέντρα.
Το στιγμιότυπο όπου απεικονίζεται η «γυναίκα με τα κόκκινα», η Τσεϊντά Σουνγκούρ, ενώ την ψεκάζει με χημικά στο πρόσωπο ο αστυνομικός Φατίχ Ζενγκίν κάνοντας τα μαλλιά της να κυματίσουν στον αέρα, διαδόθηκε ραγδαία από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και αναδημοσιεύτηκε σε αφίσες, κούπες, αλλά και αυτοκόλλητα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε ότι ο Φατίχ είναι ένοχος για «πρόκληση εκ προθέσεως σωματικών βλαβών» και «ανάρμοστη συμπεριφορά». Του επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή «λόγω καλής διαγωγής», μια ποινή που ο Ζενκίν θα εκτίσει μόνο εάν επαναλάβει το ίδιο αδίκημα τα επόμενα 5 χρόνια.
Επιπλέον, ωστόσο, του επέβαλε να φυτέψει τα 600 δέντρα και να προσέχει για ένα διάστημα έξι μηνών την ανάπτυξή τους.
Η ποινή αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως ειρωνεία εκ μέρους του δικαστή: οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν λόγω της οικοδόμησης του πάρκου Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, είχαν απορριφθεί από την κυβέρνηση εκείνη την περίοδο καθώς όπως υποστηριζόταν δεν είχαν «καμία σχέση με τα δέντρα».
Πηγή: ΑΜΠΕ