, Τετάρτη
29 Μαρτίου 2023

Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο το 2014

metanastesΠερισσότεροι από 3.000 μετανάστες από την Αφρική ή την Μέση Ανατολή που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους στην Μεσόγειο από τον Ιανουάριο έως και σήμερα σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό πρόκειται για αριθμό ρεκόρ καθώς οι άνθρωποι αυτοί που  πέθαναν είναι  υπερδιπλάσιοι από τον αριθμό που καταγράφηκε τη χρονιά που είχε σημειωθεί το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ το 2011, τη χρονιά της Αραβικής Άνοιξης.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο ΔΟΜ έχει καταγράψει 4.077 θανάτους παράτυπων μεταναστών σε διεθνές επίπεδο, και τα τρία τέταρτα εξ αυτών, οι 3.072, έχουν σημειωθεί στη Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο «το 2014 είναι η πιο φονική χρονιά», μακράν του προηγούμενου βαρύτερου απολογισμού, το 2011, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 1.500 θάνατοι μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του έτους.

«Πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος είχε δει με φρίκη πώς 360 μετανάστες είχαν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν κολυμπώντας στις ακτές της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα. Δυστυχώς η φρίκη αυτή δεν μοιάζει να έχει τέλος: έως και 500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά της Μάλτας μερικές εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση αυτής της έκθεσης», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, ο Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.

Συνολικά τουλάχιστον 40.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως από το 2000 προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και αλλού, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Ωστόσο οι αληθινοί αριθμοί θεωρείται ότι είναι πολύ πιο υψηλοί, διότι οι θάνατοι σε απομονωμένες περιοχές δεν καταγράφονται, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

«Εδώ κι έναν χρόνο η αύξηση του αριθμού των θανάτων οφείλεται πάνω απ’ όλα στην αύξηση των θανάτων στη Μεσόγειο», εξήγησε ο οργανισμός, ο οποίος σημείωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τους λόγους στους οποίους οφείλεται η τάση αυτή.

Αυτό «αντανακλά πιθανόν τη θεαματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Πάνω από 112.000 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν από τις ιταλικές αρχές μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2014, υπερτριπλάσιοι από όσους είχαν εντοπιστεί το σύνολο του 2013», σημείωσε ο ΔΟΜ.

Πολλοί από τους μετανάστες αυτούς προσπαθούν να γλιτώσουν από ένοπλες συρράξεις, διωγμούς ή τη φτώχεια, εξήγησε.

Οι περισσότεροι από όσους έχουν φθάσει φέτος στην Ιταλία είναι υπήκοοι της Συρίας και της Ερυθραίας, οι πολίτες της οποίας προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βάρβαρη καταστολή της κυβέρνησης, την ισόβια στράτευσή τους ή την καταναγκαστική εργασία χωρίς χρονικό περιορισμό.

Επίσης η επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη ωθεί έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα με επικίνδυνα πλοία.

Από το έτος 2000 ως σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 22.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Από το 1996 εξάλλου τουλάχιστον 1.790 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν την έρημο Σαχάρα.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, πάνω από 6.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Ενώ περίπου 1.500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στο έδαφος της Αυστραλίας από το 2000.

Πηγή Naftemporiki.gr