00:56, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Περισσότεροι από 50 πρόσφυγες πέθαναν μέσα σε φορτηγό

nekroi2Περίπου 50 πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σήμερα σε σταθμευμένο φορτηγό στην ανατολική Αυστρία, σύμφωνα με την εφημερίδα Krone, η οποία ανέφερε πως από τις αρχικές ενδείξεις προκύπτει πως πέθαναν από ασφυξία. Η «τρομερή» αυτή ανακάλυψη είναι μια «προειδοποίηση» για την Ευρώπη ότι πρέπει να επιλύσει την μεταναστευτική κρίση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία συμμετέχει σε μια σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στη Βιέννη για τα Δυτικά Βαλκάνια και πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτές τις τρομερές ειδήσεις, σύμφωνα με τις οποίες έως και 50 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο (…) ενώ αυτοί οι άνθρωποι πήγαιναν σε αναζήτηση της ασφάλειας».

Το γεγονός επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών τονίζοντας ότι το φορτηγό εντοπίστηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στην πολη Πάρντορφ. «Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί νεκροί εκεί μέσα», πρόσθεσε, αλλά είπε πως δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν, τους οποίους περιέγραψε ως πρόσφυγες.
Σε συνέχεια των δηλώσεών της η κα. Μέρκελ παραδέχθηκε πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν «τεράστιες προκλήσεις», υποδεχόμενες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ σημείωσε ότι «είναι δική μας ευθύνη να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές».
«Θα είναι σίγουρα μια κεντρική αποστολή να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά μας», δήλωσε στη διάσκεψη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, επαναλαμβάνοντας ότι σε μερικές εβδομάδες οι Βρυξέλλες θα προτείνουν μια νέα οπτική στην κατάσταση.
«Θα δώσουμε άλλη μια ευκαιρία με τις ποσοστώσεις. Ελπίζω ότι υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων υπάρχει τώρα μια ετοιμότητα μεταξύ όλων των 28 (κρατών μελών) προκειμένου να συμφωνήσουμε σε αυτό», είπε.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε πως μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί η υποστήριξη στις χώρες που δέχονται τον κύριο όγκο των μεταναστών και σημείωσε: «Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να υπάρξει πρόοδος εδώ. Χρειαζόμαστε τα ίδια κριτήρια και τις ίδιες διαδικασίες, χρειαζόμαστε τη δέσμευση όλων των κρατών ότι θα φέρουν σε πέρας την πρώτη καταγραφή».
Ο αυστριακός ομόλογός του Σεμπάστιαν Κουρτς είπε: «Αν δεν είμαστε ικανοί να βρούμε μια γρήγορη λύση εδώ, τότε όλο και περισσότερες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Δανία –που το κάνουν ήδη– θα προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτή την κρίση για τον εαυτό τους με ατομικά μέτρα και τις δικές τους πρωτοβουλίες».
«Δεν θα έχει αποτέλεσμα και κυρίως απειλεί την ευρωπαϊκή ιδέα τού να έχουμε ανοικτά σύνορα και με αυτά σωστή ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», είπε.
Ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι είναι ευθύνη των κρατών-μελών της ΕΕ την ευθύνη να βρουν έναν καλύτερο τρόπο να διαχειριστούν το κύμα των προσφύγων.
«Άρα έχετε ένα πρόβλημα και ζητάμε από εμάς, τη Σερβία, να προτείνει ένα σχέδιο δράσης για τους μετανάστες. Θα πρέπει να προτείνετε εσείς πρώτα ένα σχέδιο δράσης και μετά να μας ζητήσετε να προτείνουμε το δικό μας σχέδιο», είπε.
Ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, υπογράμμισε πως η χώρα του δέχεται κάθε μέρα 3.000 μετανάστες που περνούν τα σύνορα από την Ελλάδα.
«Τουλάχιστον να έχουμε μια ευρωπαϊκή απόκριση σε αυτή την κρίση (…) κανείς δεν πρέπει να τρέφει την αυταπάτη ότι αυτό μπορεί να διευθετηθεί», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δράσουμε τώρα και μπορούμε πιθανώς να το κάνουμε με αυτή τη διάσκεψη της Βιένης και να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση».
kathimerini.gr