, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Πόλεμος» για τα τσιπάκια

Αίφνης το εκκρεμές του παγκόσμιου ενδιαφέροντος μετατοπίστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα νησιωτικά της Ανατολικής Ασίας. Και όλοι πλέον κρατούν την ανάσα τους, αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους από μια «πυρκαγιά» στη νότια κινεζική θάλασσα.

Της ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Η παγκοσμιοποίηση αλλάζει και μαζί της μεταλλάσσονται οι συμμαχίες στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η πρωτοβουλία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Νάνσι Πελόζι να επισκεφτεί την Ταϊβάν, παρά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου, υποκρύπτει και ταυτόχρονα αποδεικνύει τη νευρικότητα που προκαλεί στις ΗΠΑ η συνεχιζόμενη άνοδος της Κίνας.

Το Πεκίνο από την πλευρά του εκλαμβάνει την εντεινόμενη αμερικανική υποστήριξη προς την Ταιβάν ως έμπρακτη υποστήριξη της υπερδύναμης στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και στην αναγνώρισή της ως Δημοκρατία της Ταϊβάν, κάτι που αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για την Κίνα. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι σαφές ότι η Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο και ταυτόχρονα σημαντικό ζήτημα των αμερικανοκινεζικών σχέσεων.

Μια σύγκρουση σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη ελλοχεύει τον ορατό κίνδυνο εμπλοκής των ΗΠΑ και των συμμάχων της στην Ασία, με απρόβλεπτες συνέπειες -σημειωτέον- και για την ίδια την Ταϊβάν, αφού η Κίνα προφανώς και διαθέτει το πλεονέκτημα της πρώτης αντίδρασης με πυραύλους και κυβερνοεπιθέσεις. Φυσικά ένας πόλεμος στην Ταϊβάν θα έπληττε και το ίδιο το Πεκίνο.

Το πραγματικό όνομα του προβλήματος αποτυπώνεται στη λέξη «τσιπάκια». Η Ταϊβάν δεν βρίσκεται απλώς σε μια στρατηγικής σημασίας θέση-κλειδί στον Ειρηνικό μεταξύ της διαφιλονικούμενης Νότιας Σινικής Θάλασσας και της Ιαπωνίας, αλλά αποτελεί και τεράστιας σημασίας δύναμη στην τεχνολογία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν για οποιονδήποτε λόγο σταματούσε η παραγωγή ημιαγωγών στην Ταϊβάν, τότε μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες θα έβαζαν λουκέτο στην παραγωγή τα περισσότερα -αν όχι όλα- εργοστάσια παγκοσμίως. Και αυτό με τη σειρά του θα επέφερε καθοριστικό πλήγμα στην παραγωγή κρίσιμων και αναγκαίων αντικειμένων (από κινητά τηλέφωνα έως αυτοκίνητα) και κατ’ επέκταση στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Εξ ου και οι παγκόσμιοι κίνδυνοι από μια ανάφλεξη στη συγκεκριμένη γειτονιά του πλανήτη.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ταϊβάν, η TSMC -Taiwan Semiconductor Manufacturing Company- αυτήν τη στιγμή ελέγχει το 92% της παγκόσμιας παραγωγής εξελιγμένων μικροτσίπ 10 νανομέτρων και κάτω. Αυτό ακριβώς το ποσοστό την καθιστά, εκτός από πολύτιμο εταίρο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και διαφιλονικούμενο έδαφος για την Κίνα. Βεβαίως, μετά το καίριο χτύπημα που επέφερε η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες του κλάδου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να απεξαρτηθούν από την ασιατική παραγωγή, αναλαμβάνοντας μια σειρά από κρίσιμες πρωτοβουλίες. Ωστόσο, πρόκειται για αγώνα δρόμου, ο οποίος δεν έχει σε καμία περίπτωση κριθεί.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία δεν τελεί υπό την έγκριση αλλά υπό την ανοχή του Λευκού Οίκου, είναι προφανές ότι θα έχει σημαντικά πολιτικά οφέλη για την ίδια την 83χρονη πολιτικό, που με την πρωτοβουλία της συσπειρώνει όχι μόνο τους Δημοκρατικούς βουλευτές, που πνέουν μένεα κατά της Κίνας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ακόμη και τους Ρεπουμπλικάνους, που θεωρούν πως θα πρέπει να «μπει» ένα φρένο στο Πεκίνο προτού εκείνο «θεριέψει».

Οι περισσότεροι αναλυτές διεθνώς συνυπογράφουν την εκτίμηση ότι αυτήν τη στιγμή δεν θα ανάψει η «φωτιά» του πολέμου και ότι οι μεγάλοι κίνδυνοι είναι μεσοπρόθεσμοι. Η Ταϊβάν γνωρίζει ότι οι κινεζικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο απόβασης στο νησί έως το 2025 ή ακόμη και πολύ νωρίτερα. Το Πεκίνο έστειλε το μήνυμα «μην πει κανείς ότι δεν προειδοποιήσαμε». Η φράση δεν είναι τυχαία. Στην κινεζική ιστορία έχει χρησιμοποιηθεί πάντα πριν από μεγάλα και κρίσιμα γεγονότα.

Η δυναμική των πραγμάτων είναι ανησυχητική. Και όπως όλα δείχνουν, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είναι ο τελευταίος της εποχής μας. Και έχει αυταπόδεικτη σημασία το γεγονός ότι η Ρωσία πήρε ανοικτά το μέρος του Πεκίνου επιτιθέμενη στις ΗΠΑ, που η Κίνα θεωρεί τον μεγάλο αντίπαλο.

Μύλος…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.