Εν αναμονή μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα
Η Γαλλία εισέρχεται σε νέα φάση πολιτικής κρίσης μετά την πτώση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος απομακρύνθηκε από το αξίωμα έπειτα από καταψήφιση της κυβέρνησής του στην ψήφο εμπιστοσύνης. Μόλις 194 βουλευτές του έδωσαν στήριξη, ενώ 364 ψήφισαν κατά, βάζοντας τέλος στη σύντομη θητεία του που διήρκεσε εννέα μήνες. Ο 74χρονος πολιτικός θα παραδώσει την παραίτησή του σήμερα το πρωί στον στενό του σύμμαχο, τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν καλείται πλέον να ορίσει τον τρίτο πρωθυπουργό μέσα σε έναν χρόνο – και τον πέμπτο από την έναρξη της δεύτερης θητείας του το 2022 – με το Ελιζέ να ανακοινώνει πως η απόφαση θα ληφθεί «τις επόμενες ημέρες». Η πρόκληση είναι μεγάλη: το κοινοβούλιο παραμένει βαθιά διχασμένο ανάμεσα στην αριστερά, το κέντρο και την ακροδεξιά, και καμία πλευρά δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.
Η επιλογή του Μπαϊρού να θέσει το ζήτημα σε ψήφο εμπιστοσύνης αποδείχθηκε μοιραία. Επιδίωξε να αποσπάσει στήριξη για το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας ύψους 44 δισ. ευρώ, που περιλάμβανε και την κατάργηση δύο αργιών, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους. Στην ομιλία του στη Βουλή προειδοποίησε για έναν «ανελέητο βάλτο χρέους» και ζήτησε συμβιβασμό στον προϋπολογισμό. Η απάντηση των κομμάτων, από την αριστερά έως την ακροδεξιά, ήταν καταιγιστική: σφοδρή κριτική, καταγγελίες για πολιτική αδράνεια και κατηγορίες πως η κυβέρνηση ήταν «φάντασμα».
France’s parliament brought down the government over its plans to tame the ballooning national debt, deepening the political crisis https://t.co/f1fZMINnhL pic.twitter.com/heeOu37RXo
— Reuters (@Reuters) September 9, 2025
Η Μαρίν Λεπέν μίλησε για «τέλος της αγωνίας» και ζήτησε πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι η ίδια έχει καταδικαστεί για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων και δεν μπορεί να είναι υποψήφια για πέντε χρόνια. Από την άλλη, οι αριστερές παρατάξεις – που έχουν τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη χωρίς όμως πλειοψηφία – πιέζουν τον Μακρόν να επιλέξει πρωθυπουργό από τις γραμμές τους.
Ο Μπαϊρού αποχώρησε από την εξουσία ως ο πιο αντιδημοφιλής πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας. Η εικόνα του είχε πληγεί όχι μόνο από τη λιτότητα αλλά και από την υπόθεση κακοποίησης στο καθολικό σχολείο Μπεταράμ, όπου κατηγορείται ότι ως υπουργός Παιδείας τη δεκαετία του 1990 δεν αντέδρασε επαρκώς σε καταγγελίες για κακοποιήσεις. Οι πρόσφατες δηλώσεις του, με τις οποίες χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική έρευνα «πολιτικό βήμα», προκάλεσαν αγανάκτηση ακόμη και σε κεντρώους συμμάχους του, οδηγώντας μερικούς στην αποχή από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Η επόμενη ημέρα προδιαγράφεται εκρηκτική: το κίνημα «Bloquons tout» καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων, σχολείων και επιχειρήσεων από την Τετάρτη, ενώ αναμένονται και απεργίες στο δημόσιο. Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η άμεση προτεραιότητα είναι να βρει έναν νέο πρωθυπουργό ικανό να εξασφαλίσει την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2026 και να αποτρέψει νέα πολιτικά αδιέξοδα.
Με πληροφορίες από: Guardian