, Κυριακή
16 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Πούτιν: Η χώρα θέλει «αυτοκάθαρση» για να απαλλαγεί από «καθάρματα και προδότες»

Στο στόχαστρο του Βλάντιμιρ Πούτιν μπήκαν ακόμα και οι συμπατριώτες του με αφορμή τόσο αυτούς που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία υπό τον φόβο της επιστράτευσης και της σοβαρής οικονομικής κρίσης λόγω των κυρώσεων της Δύσης, όσο και όσους δείχνουν την αντίθεσή τους με τα πολεμικά σχέδιά του.

«Η συλλογική Δύση προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία μας, εικαζόμενος για στρατιωτικές απώλειες, για κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, προκειμένου να προκαλέσει μια εξέγερση του λαού στη Ρωσία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το Business Insider σε μια ομιλία, το βίντεο της οποίας κοινοποιήθηκε στο Twitter.

«Όμως οποιοσδήποτε λαός, ειδικά ο ρωσικός λαός, είναι σε θέση να ξεχωρίσει τους αληθινούς πατριώτες από τους καθάρματα και τους προδότες και θα τους φτύσει», είπε για εκείνους που δεν υποστήριξαν το Κρεμλίνο.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η αναγκαία και φυσική αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει μόνο τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, την ενότητά μας και την ετοιμότητά μας να απαντήσουμε σε κάθε έκκληση για δράση», είπε ο Πούτιν και κατηγόρησε την Δύση ότι επιχειρεί να προκαλέσει εμφύλια αντιπαράθεση με τη βοήθεια της «πέμπτης φάλαγγας» της. «Και υπάρχει ένας στόχος, η καταστροφή της Ρωσίας» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αποκρούσει τέτοιες προσπάθειες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας μόνο θα ενισχύσει τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Ο Πούτιν είπε ότι δεν «κρίνει όσους έχουν βίλες στο Μαϊάμι ή τη Γαλλική Ριβιέρα» ή εκείνους «που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς φουά γκρα και μύδια» όσο είναι «διανοητικά» με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Ρώσοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, για τις γειτονικές χώρες λόγω φόβου για στρατιωτικό νόμο, κλείσιμο συνόρων, κράτηση και οικονομικές δυσκολίες.

Παράλληλα σχεδόν 15.000 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία έχουν τεθεί υπό κράτηση από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με στοιχεία της ανεξάρτητης ομάδας παρακολούθησης OVD-Info, μετά από νόμο που ψηφίστηκε στις 4 Μαρτίου και καθιστά παράνομες τις δημόσιες ενέργειες που αποσκοπούν στην «απαξίωση» του ρωσικού στρατού και απαγορεύει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων ή τη «δημόσια διάδοση σκόπιμα ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν» – Η πιο σκληρή δήλωση Μπάιντεν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Στο μεταξύ χθες δριμεία κριτική στον Πούτιν άσκησε ο Τζο Μπάιντεν λέγοντας ενώπιον δημοσιογράφων ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «εγκληματίας πολέμου». Η συγκεκριμένη δήλωση του Μπάιντεν προέκυψε ύστερα από στιχομυθία με δημοσιογράφο. «Είστε έτοιμος, με βάση τα όσα έχετε δει να αποκαλέσετε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου;» ρωτά ο δημοσιογράφος.

«Πιστεύω ότι είναι εγκληματίας πολέμου» απαντά στη συνέχεια ο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του.

Απαράδεκτη η δήλωση Μπάιντεν ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, λέει ο Πεσκόφ

Άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου. «Θεωρούμε απαράδεκτη και ασυγχώρητη μια τέτοια ρητορική από τον αρχηγό του κράτους, του οποίου οι βόμβες σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.