, Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

Προσφυγή στη Χάγη εξετάζει η Αργεντινή

argentina4

Οργισμένη για την επιλεκτική χρεοκοπία που ήρθε μετά από την αποτυχία των συνομιλιών για τα κερδοσκοπικά funds, η Αργεντινή κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάσταση, αποκαλώντας τον αμερικανό διαμεσολαβητή «ανίκανο».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτάνις, δήλωσε ότι το Μπουένος Άιρες εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.
Η χώρα τελεί υπό επιλεκτική χρεοκοπία, καθώς δε μπορεί -λόγω δικαστικής απόφασης- να πληρώσει 539 εκατ. δολάρια στους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει «αρπακτικά», λέγοντας ότι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την κρίση χρέους της χώρας για να αποκομίσουν κέρδη.
Ο Καπιτάνις δήλωσε ότι εάν ένα τρίτο μέρος αγοράσει το χρέος από τους κατόχους ομολόγων, αυτό δεν θα αποτελούσε παραβίαση της ρήτρας RUFOS, η οποία υπήρξε μεγάλο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τη ρήτρα, η Αργεντινή δεν μπορεί να κάνει προσφορές ανώτερες από αυτές των “κουρεμάτων” του 2005 και του 2010, γιατί αυτό θα οδηγούσε, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, σε «ένα τσουνάμι δικαστηρίων εις βάρος της Αργεντινής για την είσπραξη δισεκατομμυρίων».