, Τετάρτη
26 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην Αίγυπτο

egypt-morsiΤη διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης ξεκινά σήμερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι, ο οποίος θα έχει την πρώτητου  συνάντηση με τους φιλελεύθερους ηγέτες Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι και Ζιάντ Μπάχα-Ελντίν.

Ο αιγύπtιος πρωθυπουργός αναγνώρισε πως θα είναι δύσκολο να υπάρξει η ομόφωνη υποστήριξη των Αιγυπτίων για τη νέα του κυβέρνηση.

«Βεβαίως σεβόμαστε την κοινή γνώμη και προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με τις προσδοκίες του λαού, ωστόσο υπάρχει πάντα ένας χρόνος επιλογής, υπάρχουν περισσότερες από μια εναλλακτικές, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλο τον κόσμο».

Ο Μπεμπλάουι, οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών, διορίστηκε χθες προσωρινός πρωθυπουργός, ενώ ο ΕλΜπαραντέι, πρώην διπλωμάτης στον ΟΗΕ, ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Μπάχα-Ελντίν, νομικός και μέλος του κοινοβουλίου, είναι επίσης ένας σημαίνων φιλελεύθερος πολιτικός.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο αποπεμφθείς αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, απέρριψαν πάντως την πρόταση συμμετοχής τους στη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «δεν συνθηκολογούν με πραξικοπηματίες».

«Απορρίπτουμε οτιδήποτε απορρέει από αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε ο Τάρεκ αλ-Μόρσι, εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος, σχολιάζοντας την πρόταση που είχε γίνει μερικές ώρες νωρίτερα από το νέο πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.