Άρθρο του Συλλόγου Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA
Ο Ρασίντ Μπεχμπούντοφ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1915 στην Τιφλίδα (Γεωργία). Ο πατέρας του ήταν ο τραγουδιστής Ματζίντ Μπεχμπουνταλί ογλού και η μητέρα του η Φιρουζέ.
Ο Ρασίντ, ο οποίος ήταν μέλος της σχολικής χορωδίας από την παιδική του ηλικία, μπήκε στην Τεχνική Σχολή Σιδηροδρόμων το 1933. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του τραγουδούσε σε ερασιτεχνική ορχήστρα.
Ο Ρασίντ Μπεχμπούντοφ, ο οποίος ήταν σολίστ στη στρατιωτική μπάντα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, έγινε σολίστ σε ένα από τα ποπ γκρουπ της Τιφλίδας. Μετά τη στρατιωτική του θητεία έγινε σολίστ στην Αρμενική Κρατική Ορχήστρα Τζαζ υπό τη διεύθυνση του συνθέτη A. Εϊβαζιάν. Στη δεκαετία του 1930 τραγούδησε σόλο στις σκηνές χορωδίας κλασικής όπερας στο Αρμενικό Κρατικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου. Το 1939, μαζί με τον θίασο του ίδιου θεάτρου, πήρε μέρος στις Ημέρες Αρμενικής Τέχνης στη Μόσχα. Το 1942 υπηρέτησε στο μέτωπο της Κριμαίας.
Στα τέλη του 1943 προσκλήθηκε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Arshin mal alan» βασισμένη στην ομώνυμη οπερέτα του Ουζεγίρ Χατζιμπέγοφ στο Baku Film Studio. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1945 και σύντομα έγινε πολύ δημοφιλής όχι μόνο στο Αζερμπαϊτζάν αλλά και σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση. Το 1946, ο Ρασίντ Μπεχμπούντοφ τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν για τον ρόλο του ως στρατιώτη σε αυτή την ταινία. Το 1949 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στη Βουδαπέστη.
Το 1946-1956 ήταν σολίστ της Κρατικής Φιλαρμονικής του Αζερμπαϊτζάν, το 1953-1960 ήταν σολίστ του Κρατικού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου του Αζερμπαϊτζάν με το όνομα Μ.Φ. Αχούντοφ. Το 1966 ίδρυσε το Κρατικό Θέατρο Τραγουδιού του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο σήμερα φέρει το όνομά του, και του οποίου ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του σολίστ και καλλιτεχνικός διευθυντής.
Περιόδευσε εκτενώς και με επιτυχία σε διάφορες περιοχές της ΕΣΣΔ καθώς και στην Αργεντινή, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, τη Χιλή, την Κίνα, την Αιθιοπία, τη Φινλανδία, την Ινδία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Τουρκία κ.α. Ο Ρασίντ Μπεχμπούντοφ έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διάδοση των λαϊκών τραγουδιών και τη γνωστοποίηση των συνθετών του Αζερμπαϊτζάν στο εξωτερικό. Έγραψε το βιβλίο “Στη Μακρινή Ινδία” για την επίσκεψή του στην Ινδία.
Η συμβολή του ήταν ανεκτίμητη στη διαμόρφωση της εθνικής όπερας και της μουσικής κωμωδίας. Η νικητήρια εμφάνιση, το μεγάλο καλλιτεχνικό ταλέντο και η γοητεία, η ικανότητα κατανόησης κάθε εθνικής μουσικής του έφεραν μεγάλη επιτυχία, που τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή. Στο Αζερμπαϊτζάν το όνομά του συνδέεται με την ιστορία της λαϊκής μουσικής. Τα έργα του προκαλούν μια ποικιλία συναισθημάτων, καθώς περιέχουν από περήφανους ύμνους αφιερωμένους στην Πατρίδα μέχρι λυρικές ομολογίες αγάπης.
Ο σπουδαίος καλλιτέχνης απεβίωσε στις 9 Ιουνίου 1989 στη Μόσχα και κηδεύτηκε στο Σοκάκι της Τιμής του Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν.



(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa)