Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανάρτηση φωτογραφίας του Ντόναλντ Τραμπ, που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και τον απεικονίζει ντυμένο ως Πάπα, την ώρα που η καθολική κοινότητα θρηνεί τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και ετοιμάζεται για την εκλογή νέου ποντίφικα.
Η εικόνα, η οποία αναρτήθηκε από επίσημους λογαριασμούς του Λευκού Οίκου στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να φορά λευκό ράσο, μίτρα και μεγάλο σταυρό, ενώ σηκώνει το δάχτυλο σε χαρακτηριστική πόζα.
Οργή καθολικών και ευρωπαϊκών κύκλων
Η Καθολική Διάσκεψη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, που εκπροσωπεί τους επισκόπους της πολιτείας, ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν:
«Δεν υπάρχει τίποτα έξυπνο ή αστείο σε αυτή την εικόνα, κ. Πρόεδρε», έγραψε σε ανάρτησή της στο X.
Ακόμη πιο αιχμηρός ήταν ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος έκανε λόγο για προσβολή στους πιστούς και «καραγκιοζιλίκια» από τον ηγέτη της Δεξιάς.
Η αναπαράσταση έρχεται λίγες ημέρες μετά την αμφιλεγόμενη δήλωση του Τραμπ σε δημοσιογράφους ότι «θα ήθελε να γίνει Πάπας», πυροδοτώντας πλήθος ειρωνικών και επικριτικών σχολίων.
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε τις αντιδράσεις. Η εκπρόσωπος Τύπου Καρολίν Λέβιτ δήλωσε:
«Ο πρόεδρος Τραμπ μετέβη στην Ιταλία για να αποτίσει φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο και να παραστεί στην κηδεία του. Υπήρξε σταθερός υπέρμαχος των Καθολικών και της θρησκευτικής ελευθερίας».
Το Βατικανό απέφυγε κάθε σχόλιο, με τον εκπρόσωπο Ματέο Μπρούνι να αρνείται να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Η υπόθεση αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική επικοινωνία αλλά και για τα όρια του σατιρικού σχολίου απέναντι στην πίστη και τους θεσμούς.