19:46, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Σάλος στην Ισπανία με εικόνες αστυνομικής βίας(video)

Ένα βίντεο που καταγράφει Ισπανούς συνοριοφύλακες να ξυλοκοπούν με γκλομπ έναν επίδοξο μετανάστη από την Αφρική πριν τον οδηγήσουν –ενώ εκείνος έχει προφανώς χάσει τις αισθήσεις του– στο έδαφος του Μαρόκου προκάλεσε σκάνδαλο στην Ισπανία.

Το θύμα είχε προσπαθήσει την Τετάρτη μαζί με 100 άλλους επίδοξους μετανάστες να περάσει παράνομα την τριπλή περίφραξη, ύψους 6 μέτρων, που χωρίζει το Μαρόκο από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια.

Η τοπική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Prodein, που τράβηξε το βίντεο, αναγνώρισε το θύμα ως έναν 23χρονο άνδρα από το Καμερούν, τον Ντάνι.

Στις εικόνες ένα μέλος της χωροφυλακής (Guardia Civil) τον χτυπά με γκλομπ ενώ εκείνος κρέμεται από την περίφραξη στην ισπανική πλευρά.

Ο Ντάνι πέφτει εν μέσω μιας ομάδας χωροφυλάκων και παραμένει στο έδαφος χωρίς να κινείται. Οι αστυνομικοί τον μεταφέρουν στη συνέχεια, κρατώντας τον από τα χέρια και τα πόδια, και τον οδηγούν στη μαροκινή πλευρά περνώντας μια πύλη στην περίφραξη.

Ο Χοσέ Παλαθόν, ο διευθυντής της οργάνωσης, που μαγνητοσκόπησε ο ίδιος τη σκηνή, κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι έκαναν χρήση «υπέρμετρης βίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο συγκεκριμένος επίδοξος μετανάστης «έπρεπε να λάβει ιατρική βοήθεια».

«Όλο αυτό είναι εντελώς παράνομο. Αυτό συνιστά περιφρόνηση στο νόμο, το ήθος και την ηθική» δήλωσε ο Παλαθόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκπρόσωπος τύπου της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης στη Μελίγια, η Ιρένε Φλόρες, δήλωσε ότι ο μετανάστης δεν τραυματίστηκε, όμως πρόβαλε «παθητική αντίσταση» στους αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση αμφισβητεί ότι οι μετανάστες που περνούν παράνομα την περίφραξη βρίσκονται ήδη στην ισπανική επικράτεια, ενώ κρίνει ότι έχει το δικαίωμα να τους επαναπροωθεί πίσω στο Μαρόκο.

«Η Guardia Civil τήρησε σχολαστικά το νόμο» τόνισε η Φλόρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εμείς δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για απέλαση αλλά για επαναπροώθηση στα σύνορα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν το κυβερνών κόμμα για το περιστατικό της Τετάρτης, κατηγορώντας το ότι δεν δίνει σαφείς εντολές στους συνοριοφύλακες.

«Πρόκειται για ένα νέο παράδειγμα μιας απόλυτα απαράδεκτης συμπεριφοράς των δυνάμεων επιβολής της τάξης και απάνθρωπης μεταχείρισης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος της Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU), Ζουάν Κοσκουμπιέλα.