04:00, Πέμπτη
06 Οκτωβρίου 2022

Σε κλοιό ταραχών η Αίγυπτος (live)

taraxes-aiguptosΟι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν σήμερα απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας, μετά τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για την απομάκρυνση των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το κέντρο της πρωτεύουσας.

“Μετά την ανακοίνωση της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 6 το πρωί (7:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι νεωτέρας” ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το μέτρο αυτό, εκτός από το Κάιρο, θα ισχύσει στις επαρχίες της Γκίζας, της Αλεξάνδρειας, του Μπένι Σουέιφ, της Μίνιας, του Ασιούτ, του Σόχαγκ, της Μπεχέιρα, του Βόρειου και του Νότιου Σινά, του Σουέζ και της Ισμαηλίγιας, δηλαδή στις 11 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου. “Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τουλάχιστον 124 οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκαν σήμερα στη μία από τις δύο πλατείες του Καΐρου από τις οποίες τους απομάκρυναν διά της βίας οι δυνάμεις ασφαλείας, έκανε γνωστό ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος μέτρησε τα πτώματα σε τρία αυτοσχέδια νεκροτομεία.
Ο απολογισμός αυτός, από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το γενικό επιτελείο των διαδηλωτών οι οποίοι την κατέλαβαν και την ελέγχουν εδώ και ένα μήνα, δεν λαμβάνει υπόψη ενδεχόμενους νεκρούς στην άλλη πλατεία που είχαν καταλάβει οι οπαδοί του Μόρσι στο Κάιρο, την πλατεία Νάχντα, ούτε αυτούς από τις συγκρούσεις που σημειώνονται στη χώρα.

Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες – αριθμοί οι οποίοι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Εξάλλου, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Σουέζ όταν οπαδοί του Μόρσι προσπάθησαν να καταλάβουν ένα κυβερνητικό κτίριο.

Στην προαναγγελθείσα εδώ και ημέρες επιχείρηση εκκαθάρισης των δύο καταυλισμών των οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο αιγυπτιακός στρατός. Oπως φαίνεται από τις εικόνες που μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον καταυλισμό έξω από το τζαμί Ραμπάα αλ Ανταγουίγια ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην περιοχή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, μάλιστα, πυροβολούν αδιακρίτως όποιον προσπαθήσει να πλησιάσει τα μπλόκα που έχουν στηθεί.

Ο τελευταίος απολογισμός για τον αριθμό των νεκρών, σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάνει λόγο για περισσότερα από 250 θύματα. Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους οι  νεκροί φθάνουν τους 26.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απευθύνει έκκληση στους οπαδούς της να προσέλθουν στους καταυλισμούς με αυτοκίνητα για να βοηθήσουν στην μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομεία.