Σε νέα φάση κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία
Σε νέα φάση ευρύτερης κλιμάκωσης μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η σύμμαχος του Πούτιν Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι στέλνει δυνάμεις στο πλευρό των Ρώσων, αναπτύσσοντας κοινή στρατιωτική ομάδα κρούσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έχει σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 για να συζητηθεί η κατάσταση μετά τα ανηλεή ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, σε αντίποινα για την ανατίναξη στη μεγάλη γέφυρα της Κριμαίας.
Το πεδίο των συγκρούσεων διευρύνεται, με τη Λευκορωσία του αυταρχικού προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο να στέλνει δυνάμεις στο πλευρό των Ρώσων και τη Μολδαβία να καταγγέλλει ότι ρωσικοί πύραυλοι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.
Εντωμεταξύ, οι πολωνικές πυροσβεστικές υπηρεσίες ελέγχουν την κατάσταση των καταφυγίων σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί βομβαρδισμούς και καταρτίζουν έναν κατάλογο απογραφής, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Λουκασένκο ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης (περί τους 1.000 άνδρες), χωρίς να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτό. Τόνισε, δε, ότι εκτός από την Ουκρανία, «επιθέσεις κατά της Λευκορωσίας ετοιμάζουν η Πολωνία και η Λιθουανία».
Βομβάρδισαν πάλι το Κίεβο
Η Ρωσία εξαπέλυσεχθες το πρωί βομβαρδισμούς πρωτόγνωρου εύρους και σκληρότητας στο Κίεβο, που χτυπήθηκε για πρώτη φορά από τις 26 Ιουνίου, και σε άλλες ουκρανικές πόλεις. Τουλάχιστον 83 πύραυλοι, που σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους, ήταν η «εκδίκηση» του Πούτιν για τη μερική καταστροφή της γέφυρας που συνδέει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, με το ρωσικό έδαφος. Το Κρεμλίνο την αποδίδει σε «Ουκρανούς τρομοκράτες» και απειλεί με ακόμα πιο σκληρά αντίποινα.
Την ώρα που οι σειρήνες ηχούσαν πάλι στο Κίεβο και οι άμαχοι έτρεχαν στα καταφύγια, με μαθητές εκεί να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στόχος των Ρώσων είναι «οι άμαχοι και οι ενεργειακές υποδομές της χώρας», ενώ σύσσωμη η Δύση καταδίκασε τις επιθέσεις, με το Παρίσι να κάνει λόγο για «έγκλημα πολέμου».
Η ουκρανική πρωτεύουσα και πολλές πόλεις δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, με τον Πούτιν να λέει ότι τα χτυπήματα επιχειρήθηκαν με όπλα «υψηλής ακριβείας» και το Κίεβο να εκτιμά ότι χρησιμοποιήθηκαν ιρανικά drones.
Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι «επιχείρησε να σαμποτάρει» τον αγωγό Turkstream, από τον οποίο περνά το 30%-40% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνονται στην Ελλάδα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL