, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ με φόντο τη βιομηχανία

hollande-merkelΤην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται σήμερα στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ, στα πλαίσια της προσπάθειας να εξεταστούν από κοινού ιδέες για την διακυβέρνηση στην ευρωζώνη και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την διετή παράταση που έλαβε η Γαλλία από την Κομισιόν για την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και ενώ η Γερμανία υιοθετεί πιο ήπια ρητορική για την δημοσιονομική προσαρμογή.

Παρά τις διαφωνίες τους και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι οι σχέσεις τους είναι καλές.

“Οι σχέσεις μας είναι οι συνηθισμένες, πολύ φυσιολογικές και πολύ αποτελεσματικές”, είπε διπλωματική πηγή στο γραφείο το Ολάντ ενόψει της συνάντησης.

“Μπορεί να ξεκινούμε από διαφορετικές θέσεις αλλά κάθε φορά τα βρίσκουμε στο τέλος”, πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες ότι η Γερμανία θα βρεθεί στη θέση του αποδιοπομπαίου τράγου για την ύφεση στην ευρωζώνη και την κοινωνική αναταραχή στις χώρες του Νότου έχει οδηγήσει τους Γερμανούς διπλωμάτες να μετριάσουν την ρητορική τους αναφορικά με την ανάγκη για αυστηρή λιτότητα και να προτάσσουν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μετριάζουν τις προσδοκίες για την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, κατά τις οποίες η Μέρκελ θα επιδιώξει την επανεκλογή της στην καγκελαρία.

Στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στο Παρίσι, ομάδα βιομηχάνων των δύο χωρών θα καταθέσει προτάσεις στους Μέρκελ και Ολάντ για την ενίσχυση μεγάλων ηγετικών επιχειρηματικών ομίλων ώστε να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 15.30 (τοπική ώρα) η καγκελάριος θα επισκεφθεί την έκθεση για την Γερμανία «De l’Allemagne 1800-1939» στο Μουσείο του Λούβρου. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες. Στις 17.30 (τοπική ώρα) θα παρουσιαστεί η έκθεση της γαλλο-γερμανικής ομάδας εργασίας «για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη», ενώ στις 18.00 (τοπική ώρα) θα δοθεί συνέντευξη τύπου και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.