10:32, Τετάρτη
26 Ιανουαρίου 2022

ΣΟΚ:Μωρό έχασε τη ζωή του από…

267E9CA200000578-2987974-image-m-23_1425989981653
Μια οικογένεια από την πόλη Σάντερλαντ στη βορειοανατολική Αγγλία καταστράφηκε όταν το υγιέστατο αγοράκι της πέθανε λίγες ημέρες αφότου προσβλήθηκε από μια παιδική ασθένεια. Ο μόλις ενός έτους Layton κόλλησε την κοινή παιδική ασθένεια από τον μεγάλο του αδελφό James. Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, οι γονείς του παρατήρησαν ότι ανέβασε υψηλό πυρετό και αντιμετώπιζε δυσκολία στην αναπνοή. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώσθηκε με δηλητηρίαση του αίματος και υποβλήθηκε σε τεχνητό κώμα, ώστε το σώμα του να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Ωστόσο, το επόμενο πρωί το μικρό παιδί υπέστη καρδιακή ανακοπή και δεν κατάφερε να επιβιώσει.
Πιο συγκεκριμένα, ο πατέρας του μικρού τον έβαλε για ύπνο πιστεύοντας ότι είχε ανακάμψει από την περίοδο της ανεμοβλογιάς. Αλλά όταν ξύπνησε, μπορούσε με δυσκολία να αναπνεύσει και η θερμοκρασία του ήταν στα ύψη. «Τον πήγαμε αμέσως στο Νοσοκομείο Sunderland Royal, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις αίματος και οι γιατροί μας ενημέρωσαν για κάποιο είδος μόλυνσης αλλά δεν μπόρεσαν να του χορηγήσουν αντιβιοτικά  μέχρι να εξακριβώσουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Ο Layton έμεινε στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, αλλά πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα», αναφέρει ο τραγικός πατέρας του παιδιού.
Περίπου το 95% των παιδιών προσβάλλονται από ανεμοβλογιά πριν από την ηλικία των 16 ετών. Για τα περισσότερα είναι μια ήπια κατάσταση που οδηγεί σε κνησμό, φουσκάλες και μερικές φορές υψηλό πυρετό. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και συνήθως διαρκεί από μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες. Ωστόσο, στο 1% των περιπτώσεων μπορεί να αναπτυχθούν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, φλεγμονή του εγκεφάλου, φλεγμονή της καρδιάς και ένα είδος δηλητηρίασης του αίματος – όλα συνήθως λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι πληγωμένοι γονείς του παιδιού θέλησαν με την ιστορία τους να «προειδοποιήσουν» τους υπόλοιπους γονείς για τους πιθανούς κινδύνους της ασθένειας, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε έναν στους 100 ασθενείς: «Οι περισσότεροι γονείς δεν επισκέπτονται καν τον παιδίατρο  όταν το παιδί τους έχει ανεμοβλογιά. Φυσικά και είναι απίστευτα σπάνιο να χάσει ένα παιδί τη ζωή του από την παιδική αυτή ασθένεια, αλλά είναι προφανές ότι δεν είναι απίθανο να συμβεί. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αλλά είμαστε σε πλήρη απόγνωση. Αισθανόμαστε ένοχοι».