02:12, Κυριακή
29 Μαΐου 2022

Στασιμότητα στις συνομιλίες για την Ουκρανία

ImageHandler (1)

Παρά το ότι πρακτορεία ειδήσεων όπως το RIA και το Ίντερφαξ μετέδωσαν ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τερματίσθηκαν, η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου το διαψεύδει.
Ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς στις συνομιλίες δήλωσε επίσης πως δεν είναι βέβαιο ότι οι συνομιλίες έχουν τελειώσει. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εξακολουθούν να βρίσκονται στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, επισήμανε ο ανταποκριτής. Πρόσθεσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από την αίθουσα.
Ο πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως “δεν υπάρχουν ακόμη καλά νέα” και πως οι Ρώσοι έχουν θέσει ορισμένους “απαράδεκτους όρους”. “Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη καλά νέα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα νέο. Η ελπίδα υπάρχει πάντα”, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως “οι όροι” που τίθενται από τους Ρώσους είναι “απαράδεκτοι”.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πάντως πως οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν στόχο να επιτύχουν μια κατάπαυση του πυρός στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, εντός 48 ωρών.
Ένα έγγραφο, το οποίο είδε το Ρόιτερς κατά τις συνομιλίες του Μινσκ για την ουκρανική κρίση, δείχνει πως οι πλευρές μπορεί να συμφωνήσουν στον τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία με προϋποθέσεις μια κατάπαυση του πυρός που θα αρχίσει στις 14 Φεβρουαρίου, την απομάκρυνση των βαρέων όπλων και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας.
Δεν είναι σαφές αν το έγγραφο, το οποίο βρέθηκε στο μέγαρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, είναι μια τελική συμφωνία, ένα έγγραφο συζήτησης ή κάποιου είδους σχέδιο.
Φέρει τον τίτλο “Ένα πακέτο μέτρων για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ”.
Στο έγγραφο ζητείται επίσης να υπάρξει πλήρης έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία από την Ουκρανία ως το τέλος του 2015 και να αποχωρήσουν τα ξένα όπλα και στρατεύματα.