Στρατιωτικό νόμο κήρυξε ο Πούτιν στα κατεχόμενα
Σε μια απόπειρα να αντιμετωπίσει την επιτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε χθες στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που προσάρτησε πρόσφατα η Ρωσία. Την ίδια ώρα, Μόσχα και Τεχεράνη αφήνουν κατά μέρος τις διαφορές τους, σχηματίζοντας μέτωπο κατά του κοινού εχθρού τους, της Δύσης.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα δοθούν επιπλέον εξουσίες στον τομέα της ασφάλειας στους διορισμένους από τη Μόσχα διοικητές των κατεχόμενων περιοχών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα). Δεν διευκρίνισε λεπτομερώς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου, αλλά ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις, ισχυρότερη λογοκρισία και ευρύτερες εξουσίες για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Στις ανακοινώσεις περιλαμβάνεται και ο περιορισμός μετακινήσεων εντός και εκτός οκτώ ρωσικών περιοχών που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, και των εδαφών της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Χώρα-παρίας
παράλληλα, Ρωσία και Ιράν, δύο χώρες των οποίων η σχέση ήταν τεταμένη, ενώνονται με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσουν αυτόν που θεωρούν ως κοινό εχθρό, τη Δύση.
Σύμφωνα με τους «New York Times», «η Ρωσία, η πιο πρόσφατη χώρα-παρίας της διεθνούς κοινότητας, και το Ιράν, επί δεκαετίες το πλέον στρατηγικά απομονωμένο έθνος παγκοσμίως, συνασπίζονται», όπως δείχνει και η συμφωνία αγοράς ιρανικών drones από τη Μόσχα.
Και οι δύο χώρες πλήττονται τώρα από κρίσεις: η Ρωσία πασχίζει να αντέξει οικονομικά μετά την επιβολή δυτικών κυρώσεων εν μέσω του δαπανηρού πολέμου, και το θεοκρατικό Ιράν, επίσης αντιμέτωπο με δυτικές κυρώσεις, «βράζει» με πολίτες που διαδηλώνουν καθημερινά, απαιτώντας ελευθερίες.
«Τη Ρωσία και το Ιράν δεν τις συνδέει η αγάπη αλλά η ανάγκη. Διαχρονικά τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή ήταν ασύμφωνα, αν και συνασπίστηκαν στον εμφύλιο της Συρίας, με στόχο την επιβίωση του αυταρχικού προέδρου Άσαντ», σημειώνουν οι «NYT».
Φινλανδικός φράχτης
Η πρόταση για την ανέγερση φράχτη σε τμήμα των χερσαίων συνόρων της Φινλανδίας, που ετοιμάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και της Ρωσίας έτυχε χθες ευρείας αποδοχής από τα κόμματα στο Ελσίνκι.
Το έργο μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια, με το κόστος για το πρώτο έτος να υπολογίζεται σε 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών εκτείνονται σε περίπου 1.300 χιλιόμετρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL