17:28, Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

Σύλλογος Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA: «103η επέτειος της Γενοκτονίας του Μαρτίου του 1918»

Άρθρο του Συλλόγου Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA και του Rəşid Məmmədov

Τον Μάρτιο και Απρίλιο του 1918 ένοπλες ομάδες Μπολσεβίκων και εθνικιστών Ντασνάκων κατακρεούργησαν Αζερικό τοπικό πληθυσμό με πρόφαση την εγκαθίδρυση της Σοβιετικής εξουσίας στον τόπο. Οι εχθροπραξίες έφεραν το φριχτό θάνατο περισσότερων από 50.000 ανθρώπων στο Μπακού, στην Ganja, την Guba, Shamakhi, Khachmaz, Lankaran, Hajigabul και δεκάδες άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με έγκυρες ιστορικές πηγές, οι Μπολσεβίκοι και οι Ντασνάκοι σχημάτισαν συμμαχία ώστε να εισβάλλουν στο Αζερμπαϊτζάν. Άνθρωποι θανατώθηκαν με πρωτοφανή ωμότητα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και των γηραιότερων. Στην πόλη της Guba στις 31 Μαρτίου του 2019, χιλιάδες Αζέροι σχημάτισαν πορεία μέχρι το Μνημείο της Γενοκτονίας της Guba, ώστε να τιμήσουν την εκατονταετηρίδα της Γενοκτονίας. Όσοι έλαβαν μέρος στην πορεία αυτή απαίτησαν τη νομική αλλά και πολιτική αναγνώρισή της. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι η πορεία αυτή έλαβε χώρα στην Guba, καθώς κατά τη διάρκεια εκσκαφών το 2007 ανακαλύφθηκε εκεί ακριβώς ένας μαζικός τάφος θυμάτων της Γενοκτονίας. Οι έρευνες και οι ανασκαφές στην περιοχή καταδεικνύουν πως ο χώρος αυτός ταφής έχει να κάνει με την Γενοκτονία κατά του τοπικού πληθυσμού το 1918. Η έρευνα μάλιστα αποκαλύπτει τα απομεινάρια περισσότερων από 400 ανθρώπους σε αυτόν τον τάφο, οι οποίοι ανήκαν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Η Guba επίσης φιλοξένησε το Εθνικό Ερευνητικό Συνέδριο για την Εκατοστή Επέτειο της Γενοκτονίας των Αζέρων(2018). Το συγκεκριμένο συνέδριο είχε θέμα τα «Μαθήματα των Γενοκτονιών».

Παρά τις βίαιες σφαγές και τις βαριές απώλειες οι Αζέροι πολίτες άντεξαν τη δοκιμασία αυτή της ιστορίας και πήραν την τύχη τους στα δικά τους χέρια, επανέκτησαν τον έλεγχο στις περιοχές τους και εγκαθίδρυσαν την πρώτη ανεξάρτητη Δημοκρατία της Ανατολής. Οι άνθρωποι του Αζερμπαϊτζάν υπέστησαν και υπέμειναν πολλά εγκλήματα γενοκτονίας, σφαγής, εξορίας, εθνοκάθαρσης και τρόμου στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα.

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa)