, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Σύλλογος Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA: «Το Κέντρο Heydar Aliyev»

Άρθρο του Συλλόγου Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA και του Rəşid Məmmədov
 
Αναγνωρισμένο ως ένα από τα αριστουργήματα αρχιτεκτονικής στον κόσμο, το Κέντρο Heydar Aliyev αμέσως εξελίχθηκε σε ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό ορόσημο του σύγχρονου Μπακού. Το 2007 ξεκίνησε η κατασκευή των εγκαταστάσεων του Κέντρου και ολοκληρώθηκε στις 10 Μαΐου 2012, για τον εορτασμό της 89ης επετείου του Εθνικού Ηγέτη.
Το κτίριο σχεδιάστηκε από την την βραβευμένη με Pritzker Prize αρχιτέκτονα Zaha Hadid, η οποία είναι παγκοσμίως διάσημη για τα πρωτότυπα κτήρια που έχει κατασκευάσει.

Για το σχεδιασμό του Κέντρου δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μία ευθεία γραμμή. Το συνολικό σχήμα του κτιρίου μοιάζει με κυματομορφή ανόδου από το έδαφος προς τον ουρανό και ακολουθεί σταδιακή κάθοδος προς τη γη. Αυτό δεν είναι μόνο ένας φόρος τιμής στη μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική, αλλά και μια απεικόνιση ενός αιώνιου κύκλου. Οι γραμμές στο κτίριο γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν.
Το εξωτερικό με το εσωτερικό χώρο του Κέντρου συνδέονται μεταξύ τους αρμονικά και προορίζεται να είναι ανοιχτός σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και προέλευσης, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά με κοινές ιδέες .

Για την κάλυψη της οροφής του κτιρίου χρησιμοποιήθηκε δίκτυο μεταλλικής κατασκευής με συνολικό λένθο 90 χιλιομέτρων. Στην οροφή του Κέντρου χρησιμοποιήθηκαν 12 027 τεμάχια ειδικών πάνελ πολύ συγκεκριμένου σχήματος που ποικίλλουν από τρίγωνο σε τραπεζοειδές και από ορθογώνιο έως παραλληλόγραμμο, η οποία έχει συνολική κάλυψη 40 000 τετραγωνικών μέτρων. Η συνολική έκταση του κτιρίου είνα 15,93 εκτάρια και το υψηλότερο σημείο φτάνει στα 74,1 μ.
Το κυρίαρχο λευκό χρώμα του κτιρίου, μαζί με το συμβολισμό του λαμπρού μέλλοντος, μεταφέρει επίσης ένα σύνολο συγκεκριμένων μηνυμάτων. Είναι αυτό το χρώμα που μέσα από μια πολύ ασυνήθιστη αντανάκλαση φυσικού φωτός περιγράφει το εντυπωσιακό σχήμα του κτιρίου.
Το κύριο οικοδόμημα περιλαμβάνει τ ο Μουσείο Χέινταρ Αλίγιεφ, τις Εκθεσιακές Αίθουσες (το τμήμα αυτό καταλαμβάνει 9 ορόφους με εκθεσιακές αίθουσες, διοικητικό γραφείο και καφετέρια) και το Αμφιθέατρο (αυτή η ενότητα των 4 επιπέδων περιλαμβάνει 2 πολυλειτουργικές αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες συσκέψεων και το κέντρο πολυμέσων).

 

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa)