05:18, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για δεύτερη συστοιχία S-400

Σύμβαση για την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας του πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία υπέγραψε η Ρωσία, στην οποία μάλιστα προβλέπεται η παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων σε τουρκικό έδαφος.

Όπως δήλωσεοεπικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS) στο ρωσικό πρακτορείο TASS, «έχει ήδη υπογραφεί μια αντίστοιχη συμφωνία. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος S-400».

Ο Σουγκάγεφ είπε με σιγουριά ότι τα επόμενα χρόνια καμία χώρα δεν θα έχει σχεδιάσει ένα σύστημα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα πυραυλικά συστήματα S-400 Triumf. Το συμβόλαιο με την Τουρκία αυτήν τη στιγμή γίνεται πράξη, πρόσθεσε.

Η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα. Η απόφαση της Άγκυρας προκάλεσε την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Συμμαχίας συνολικά.Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην Άγκυρα αποκλείοντάς την από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους άμυνας ως αντίποινα.

Το ρωσικό S-400 Triumf είναι το πιο πρόσφατο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς. Εχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει στρατηγικά και τακτικά μαχητικά αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών stealth) και μπορεί να χτυπήσει οποιουσδήποτε άλλους εναέριους στόχους.

Διαψεύδει η Άγκυρα

Το αρχικό συμβόλαιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Ρωσία για την αγορά συστημάτων S-400 περιελάμβανε δύο παραρτήματα, υποστήριξε Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν νέες συμφωνίες.

«Η αγορά δεύτερης παρτίδας (του συστήματος S-400) περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο και στη σχετική σύμβαση», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος (πρόκειται για στρατιωτική πηγή). «Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.Η αρχική αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία το 2020 είχε εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που επέβαλε κυρώσεις σε Τούρκους αμυντικούς αξιωματούχους, όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL