04:46, Πέμπτη
06 Οκτωβρίου 2022

Ταραχές και πυροβολισμοί στο Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας

oukrania-entash
Φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσαν σήμερα πως ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» για την ανακατάληψη της πόλης και μάχες μαίνονται στα βορειοανατολικά προάστιά της.
Οι αντάρτες του Σλαβιάνσκ, οι οποίοι ελέγχουν την πόλη, δήλωσαν πως κατερρίφθη τουλάχιστον ένα στρατιωτικό ελικόπτερο.
Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως κατερρίφθησαν δύο ελικόπτερα και ένας πιλότος συνελήφθη. Ένας άλλος σκοτώθηκε.
Άλλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως η πόλη και οι 100.000 κάτοικοί της έχουν περικυκλωθεί από βαριά οπλισμένες δυνάμεις του Κιέβου.
Το Ιντερφάξ μετέδωσε επίσης πως θέσεις των ανταρτών στις παρυφές της πόλης δέχονται επίθεση.
«Πρόκειται για μια επίθεση σε πλήρη κλίμακα», δήλωσε μια εκπρόσωπος των ανταρτών.
Σύμφωνα με την ίδια, «το χωριό Μπιλμπασίβκα έχει καταληφθεί» από Ουκρανούς στρατιωτικούς.
Φωτογράφος του πρακτορείου Reuters είπε πως είδε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ και ένας δημοσιογράφος άκουσε πυρά.
Σύμφωνα με πηγές μεταξύ των ανταρτών, ένα ελικόπτερο εθεάθη να ίπταται σε χαμηλό ύψος και οι αντάρτες άναψαν φωτιές με ελαστικά για να δημιουργηθεί καπνός, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και ισχυρές εκρήξεις.
Ομάδες ενόπλων που επιδιώκουν την ένωση με τη Ρωσία έχουν καταλάβει αριθμό κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία. Η δράση στο Σλαβιάνσκ, εφόσον επιβεβαιωθεί, συνιστά την πρώτη σημαντική στρατιωτική απάντηση του Κιέβου.
Στο Κίεβο, ένας συνεργάτης του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει. «Μέχρι να τελειώσει, ουδείς θα πει το παραμικρό», τόνισε.