07:59, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Τετ-α-τετ Μέρκελ-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

merkel-erntoganΓια συζήτηση σε «εποικοδομητικό πνεύμα» με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ-Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο τη Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας όμως ότι παρά τη συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο για τις γερμανο-τουρκικές διαφορές, τα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν εξαφανισθεί.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που το Κοινοβούλιο της Γερμανίας αποφάσισε, τον προηγούμενο μήνα με ψήφισμά του, να αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις, το 1915, μια απόφαση που είχε προκαλέσει την έντονη οργή της τουρκικής πλευράς.
«Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα σε εκκρεμότητα. Η ατμόσφαιρα ήταν εποικοδομητική.. και πολύ ουσιαστική, σε μια προσπάθεια να επιλύσουμε τις υπάρχουσες διαφωνίες», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε σύντομη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στη Βαρσοβία.
Ερωτηθείσα εάν διευθετήθηκαν τα ζητήματα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, η κ. Μέρκελ απάντησε: «οι διαφορές δεν μπορούν να εξαφανισθούν με μία συζήτηση. Αλλά πιστεύω ότι ήταν σημαντικό που θέσαμε τα ζητήματα επί τάπητος».naftemporiki.gr