Θετικό βήμα η αποχώρηση του «Μπαρμπαρός»

images (2)

Ως «θετικό βήμα» προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ.
Επισήμανε, πάντως, ότι πρέπει «να μην ανανεωθεί η navtex και να μην παραγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, ο οποίος θα βρίσκεται στη Λευκωσία από τις 6 μέχρι τις 8 Απριλίου, επιστρέφει για να διαβουλευθεί, εάν και κατά πόσο δημιουργούνται οι προοπτικές (σ.σ: για επανέρξη των διαπραγματεύσεων). «Αυτό θα το δείξουν τα γεγονότα και εν συνεχεία θα αποφασίσουμε» δήλωσε.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις, έπειτα από τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη για την 1η Απριλίου 1955, επέτειο της έναρξης του αντιαποικιακού αγώνα, ο οποίος έληξε το 1959 με τις Συμφωνίας Ζυρίχης-Λονδίνου και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μιλώντας με αφορμή την επέτειο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Σήμερα οφείλουμε όλοι να ανατρέξουμε στο παρελθόν, αποδίδοντας την τιμή που αξίζει σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και σε όσους αγωνίστηκαν για να ζούμε σήμερα και να διεκδικούμε την ελευθερία μας». Το διαχρονικό δίδαγμα, πρόσθεσε, είναι: «Ενωμένοι μπορούμε».
 
 
Πηγή: real.gr