23:46, Τρίτη
24 Μαΐου 2022

Θετικός για τη συμφωνία με το Ιράν ο Ομπάμα

images (3)

Ως μία «καλή συμφωνία» περιέγραψε το πλαίσιο που συμφωνήθηκε την Πέμπτη στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
«Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους και εταίρους μας, καταλήξαμε σε μια ιστορική συνεννόηση με το Ιράν η οποία, πλήρως εφαρμοζόμενη, θα το εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμα που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.
«Εάν αυτό το πλαίσιο οδηγήσει σε μια τελική, συνολική συμφωνία, θα καταστήσει τη χώρα μας, τους συμμάχους μας και τον κόσμο ασφαλέστερους», πρόσθεσε.
«Είναι μια καλή συμφωνία», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα, εξηγώντας ότι με το πλαίσιο αυτό, το οποίο επιτεύχθηκε έπειτα από μήνες διπλωματικών προσπαθειών, κλείνει για την Τεχεράνη ο δρόμος προς την απόκτηση μιας πυρηνικής βόμβας με τη χρήση εμπλουτισμένου ουρανίου. Τόνισε επίσης ότι το Ιράν δεν θα παράγει οπλικό πλουτώνιο.
Ταυτοχρόνως, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι επιθεωρήσεις που θα γίνουν στο Ιράν θα είναι «χωρίς προηγούμενο» και ότι αν η Τεχεράνη εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα «ο κόσμος θα το μάθει».
Αναφερόμενος στις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα τις άρει ανταποκρινόμενη στην τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Τεχεράνης.
Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ενημερώσει πλήρως το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Ελβετία.
Πρόσθεσε ότι θα κάνει πάντα ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι μια λύση μέσω της διπλωματικής οδού είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το θέμα της συμφωνίας και ότι αργότερα απόψε θα μιλήσει για το ζήτημα αυτό με τους ηγέτες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Προειδοποίησε όμως ότι αν το Κογκρέσο καταψηφίσει τη συμφωνία, θα επιρριφθεί στις ΗΠΑ η ευθύνη για την αποτυχία της διπλωματίας.
Όπως και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν νωρίτερα, έτσι και ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι «δεν έχει τελειώσει» η δουλειά που πρέπει ακόμη να γίνει και επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή δεν σημαίνει ότι αίρεται η δυσπιστία των ΗΠΑ απέναντι στην Τεχεράνη.
Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι σκοπεύει να μιλήσει αργότερα σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για τη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε ήδη με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον δεύτερο να τονίζει ότι η η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη μια «αξιόπιστη, επαληθεύσιμη» συμφωνία.
«Η Γαλλία θα μεριμνήσει, όπως πάντα σε συντονισμό με τους εταίρους της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα επιτευχθεί μία αξιόπιστη, επαληθεύσιμη συμφωνία βάση της οποίας η διεθνής κοινότητα θα μπορεί να είσαι σίγουρη ότι το Ιράν δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ανακοίνωσε ο κ. Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε και αυτός ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να «επιβληθούν εκ νέου εάν η συμφωνία δεν εφαρμοστεί», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η συμφωνία – πλαίσιο που επετεύχθη με το Ιράν αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Βρισκόμαστε όσο ποτέ άλλοτε κοντά σε μια συμφωνία που θα καθιστά αδύνατο για το Ιράν να κατέχει πυρηνικά όπλα» τόνισε η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της μετά την είδηση ότι μια προκαταρκτική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) με το Ιράν στη Λωζάννη της Ελβετίας.
 
 
Πηγή: protothema.gr