fbpx

, Παρασκευή
13 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

Τι σημαίνει «στρατηγική σύγκλιση» Ρωσίας – Ιράν

Αποστολή εξετελέσθη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφυγε χθες από την Τεχεράνη έχοντας σφραγίσει τη «στρατηγική σύγκλιση» Ρωσίας και Ιράν σε ένα αντιδυτικό μέτωπο, βασισμένο σε κοινές γεωπολιτικές επιδιώξεις και αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα.

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι δύο πλευρές μίλησαν για «στρατηγική εταιρική σχέση» που θα αποτυπωθεί σε διμερή συμφωνία, η οποία ετοιμάζεται εντατικά. Ο «τσάρος» Πούτιν επιδιώκει να συσφίξει τις σχέσεις με το Ιράν, ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ και βασικό στρατιωτικό και εμπορικό εταίρο της Ρωσίας, ώστε να εδραιώσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή και να δείξει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποδυναμώνει τη θέση του στην παγκόσμια σκακιέρα.

Το ταξίδι του στην Τεχεράνη, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, στέλνει ηχηρό μήνυμα για τα σχέδια της Μόσχας να σφυρηλατήσει στρατηγικούς δεσμούς με το Ιράν και τη Λαϊκή Κίνα απέναντι στη Δύση.

Μετά τη συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο Πούτιν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν «πραγματικά βαθύ, στρατηγικό χαρακτήρα».

Οικονομικά συμφέροντα

Υπάρχουν βέβαια και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) και ο κρατικός ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom μόλις υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης ύψους 40 δισ. δολαρίων. Το διμερές εμπόριο, αυξημένο κατά 80% στα 4 δισ. δολάρια το 2021, αναμένεται τώρα να δεκαπλασιαστεί.

Επιπλέον, το Ιράν επιθυμεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Ρωσία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να στείλει εκατοντάδες εξοπλισμένα drones στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν και οι Ιρανοί μίλησαν επίσης για το πετρέλαιο και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις που αντιμετωπίζουν.

Ιστορικά, Ιράν και Ρωσία, μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και οι δύο, είχαν ανταγωνιστικές σχέσεις, αλλά το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και η κοινή εχθρότητα για τις ΗΠΑ φέρνουν τις δύο χώρες πιο κοντά. Στο γεωπολιτικό επίπεδο, η Τεχεράνη θέλει να ενισχύσει τις στρατηγικές σχέσεις της με τη Ρωσία απέναντι στον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ συνασπισμό αραβικών χωρών του Κόλπου και του Ισραήλ, που μετατοπίζει την ισορροπία στη Μέση Ανατολή ακόμη πιο μακριά από το σιιτικό Ιράν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.