23:47, Παρασκευή
01 Ιουλίου 2022

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μπάιντεν-Μακρόν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσουν το Σάββατο καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη προειδοποίησαν ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ανάψει ανά πάσα στιγμή.

Η Ουάσιγκτον διέταξε κάποιο προσωπικό της πρεσβείας να εγκαταλείψει την Ουκρανία το Σάββατο, μετά την έκκλησή της αυτή την εβδομάδα προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Πούτιν ζήτησε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ηγετών να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, αλλά ο Μπάιντεν ήθελε να το πραγματοποιήσει νωρίτερα καθώς η Ουάσιγκτον παρουσίαζε όλο και πιο ζωντανές αναφορές για μια πιθανή επίθεση στην Ουκρανία.

Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία προσχώρησαν το Σάββατο σε χώρες που καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον δήλωσε την Παρασκευή ότι μια ρωσική εισβολή, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επίθεσης, θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την εκδοχή της Ουάσιγκτον για τα γεγονότα, λέγοντας ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα για να διατηρήσει τη δική της ασφάλεια έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.