05:54, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Την επίλυση του Κυπριακού βάζει στο τραπέζι ο Ερντογάν

Recep-Tayyip-Erdogan-005Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για να μπει τέλος στη διαίρεση της Κύπρου και να εγγυηθεί η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που αποτελούν «αγκάθι» στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μόνο η Άγκυρα αναγνωρίζει τη βόρεια Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος.
Ωστόσο, η ΕΕ χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας για να σταματήσει η μαζική εισροή προσφύγων/μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και αλλού προς την Ευρώπη, κάτι που ενδεχομένως θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Όπως σχολιάζει το Reuters, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανησυχούν πως ο Ερντογάν ίσως επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
«Εμείς από την Τουρκική πλευρά είμαστε ειλικρινής για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος που βρίσκεται στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ για πάνω από μισό αιώνα», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.
«Μια λύση δεν θα είχε μόνο θετική επίπτωση και για τις δυο πλευρές στο νησί… αλλά παράλληλα θα έφερε ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του, εγκαινιάζοντας αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία προς τη βόρεια Κύπρο.
Όπως επισήμανε, χρειάζεται λύση που θα «εγγυάται στους Τουρκοκύπριους νόμιμα δικαιώματα και πολιτική ισότητα».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια μόλις ημέρα πριν την αυριανή επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις της ΕΕ.
euro2day.gr