“Το «φιλτράρισμα» των προσφύγων αντίκειται στις αρχές της ΕΕ”

EIDOMENH 2
http://e-photopress.blogspot.gr/
Το «αυθαίρετο» φιλτράρισμα από ορισμένες χώρες των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη αντίκειται «στις αρχές της ΕΕ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη.
Εδώ και μία εβδομάδα, εκατοντάδες πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, υπήκοοι του Ιράν, της Σομαλίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές κ.ά., είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, καθώς η κυβέρνηση των Σκοπίων επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε υπηκόους της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Την Πέμπτη περίπου 200 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν διά της βίας στην ΠΓΔΜ, κόβοντας τα συρματοπλέγματα και πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών της ΠΓΔΜ.
«Οι αυθαίρετες ενέργειες ορισμένων χωριών, η κατασκευή φρακτών οι οποίοι εμποδίζουν την κυκλοφορία αυτών των ανθρώπων, δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης» είπε ο κ. Τόσκας.
«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους που φθάνουν υπό δύσκολες συνθήκες διά θαλάσσης (σ.σ. από τις τουρκικές ακτές) στα ελληνικά νησιά» σημείωσε ο ίδιος.
Για τον κ. Τόσκα το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, «επιλύνοντας τα προβλήματα στις χώρες (κοντά στις) εμπόλεμες ζώνες, που προκαλούν τη μεταναστευτική ροή».
Ο Νίκος Τόσκας κάλεσε την ΕΕ να «αποφασίσει με συλλογικό τρόπο ποιος μπορεί να έρχεται στην Ευρώπη» και δήλωσε ότι διαφωνεί με «το κλείσιμο των συνόρων».
Ακόμη, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να αντέξει όλους τους πρόσφυγες, περιλαμβανομένων αυτών που δεν έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».
«Συμφωνώ να επαναπροωθούνται οι μετανάστες στις χώρες που δεν βρίσκονται σε πόλεμο», αλλά προηγουμένως θα πρέπει να έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις χώρες προέλευσής τους ώστε να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.