00:09, Παρασκευή
20 Μαΐου 2022

Το γερμανικό κοινοβούλιο συζητά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η Γερμανία ανέφερε νέο ημερήσιο ρεκόρ 164.000 κρουσμάτων COVID-19 την Τετάρτη, καθώς το κοινοβούλιο ετοιμαζόταν να συζητήσει προτάσεις είτε για την απαίτηση είτε για σθεναρή ενθάρρυνση των κατοίκων να εμβολιαστούν.

Περίπου το 75% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου -λιγότερη από ό,τι σε ομοτίμους της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ισπανία, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 80%, 83% και 86% – και η εκστρατεία εμβολιασμού τραυλίζει .

Οι προτάσεις που συζητούνται περιλαμβάνουν την απαίτηση εμβολιασμού έναντι του COVID-19 από όλους τους ενήλικες κατοίκους ή μόνο εκείνους άνω των 50 ετών ή απλώς την απαίτηση από όλους εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί να λαμβάνουν συμβουλές.

Στις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού, η Γερμανία ήταν πιο επιτυχημένη από πολλούς από τους ομολόγους της στον περιορισμό των λοιμώξεων μέσω της παρακολούθησης κρουσμάτων, των αυστηρών περιορισμών και των καραντινών.

Ωστόσο, η δημόσια δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί, με τακτικές διαμαρτυρίες από εκείνους που αντιτίθενται στους συνεχείς περιορισμούς που αποκλείουν τους μη εμβολιασμένους από πολλές δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες. Οι 166 θάνατοι που καταγράφηκαν την Τετάρτη ανέβασαν τον σωρευτικό απολογισμό του COVID-19 στη Γερμανία σε 117.126.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων Τζέραλντ Γκας δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 σε κανονικούς θαλάμους νοσοκομείων έχει αυξηθεί σημαντικά. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 37% σε μια εβδομάδα.

«Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει σύντομα όλες τις ομοσπονδιακές πολιτείες», είπε ο Γκας στο Reuters, προσθέτοντας ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενώ το τέλος της πανδημίας δεν φαίνεται.

Αναμένονταν διαδηλώσεις μπροστά από το κοινοβούλιο του Ράιχσταγκ πριν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με περίπου 1.600 αστυνομικούς να αναπτύσσονται στην περιοχή, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RBB, επικαλούμενο την αστυνομία του Βερολίνου.

Οι πολέμιοι του υποχρεωτικού εμβολιασμού λένε ότι παραβιάζει το δεύτερο άρθρο του συντάγματος, το οποίο εγγυάται στους πολίτες τον έλεγχο του σώματός τους.

Σε έρευνα Allensbach που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, το ποσοστό όσων μπορούσαν να φανταστούν τον εαυτό τους να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων κατά του κορωνοϊού είχε διπλασιαστεί στο 12% σε διάστημα ενός έτους.

Πηγή: reuters