22:50, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Το κράτος των Κούρδων στη Συρία και… οι αντιδράσεις

kourdiko-kratos-syriaΟμόσπονδη αυτόνομη οντότητα στα καντόνια της βόρειας Συρίας τα οποία ελέγχουν ανακήρυξαν οι Κούρδοι την Πέμπτη, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Οι ένοπλες πολιτοφυλακές των Κούρδων, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), είχαν αναλάβει, με τη σιωπηρή συναίνεση του καθεστώτος Άσαντ, τον έλεγχο των περιοχών με κουρδικό πληθυσμό μετά το 2012, ώστε ο συριακός στρατός να αποχωρήσει από εκεί και να χρησιμοποιηθεί στις μάχες με τους Σύρους αντάρτες της αντιπολίτευσης.
Κυρίαρχη δύναμη στο συριακό Κουρδιστάν είναι το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο αναγνωρίζει ως ιδεολογικό ηγέτη του τον ηγέτη του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Η Τουρκία θεωρεί το PYD, όπως και το PKK, τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το κατηγορεί για προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ και τη Ρωσία και καλεί τη Δύση να μην το ενισχύει.
Οι Κούρδοι έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που τους έκανε περιζήτητους για συνεργασία από πλευράς των δυτικών δυνάμεων.
Δαμασκός: Δεν έχει νομικό αντίκρισμα η ανακήρυξη
Η συριακή κυβέρνηση, σχολιάζοντας την ανακήρυξη αυτόνομης οντότητας, τόνισε ότι αυτή δεν έχει κανένα νομικό ή πολιτικό αποτέλεσμα.
Την Τετάρτη, μετά από χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης, οι Κούρδοι επιτέθηκαν σε κυβερνητικές συριακές δυνάμεις στην πόλη Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, συλλαμβάνοντας 60 φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες.
Δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της αυτοδιοικούμενης ζώνης από τους Κούρδους και ότι εργάζεται για μια ενιαία, ανεξίθρησκη Συρία υπό διαφορετική ηγεσία.
«Δεν στηρίζουμε τις αυτοδιοικούμενες, ημιαυτόνομες ζώνες εντός της Συρίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι.
Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ επιθυμούν μια ενιαία Συρία με μια κυβέρνηση της οποίας δεν θα προΐσταται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι ανακοίνωσαν σήμερα την εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής ζώνης στις περιοχές που ελέγχουν, παραμένουν στρατιωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.
«Αποδείχθηκαν εξαιρετικοί εταίροι για εμάς επί του πεδίου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.
Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ίδρυση μιας αυτόνομης, ενιαίας περιοχής στη βόρεια Συρία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η απόφαση για ένα ενδεχόμενο μοντέλο ομοσπονδιοποίησης της Συρίας θα πρέπει να προκύψει από τις συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση που διεξάγονται στη Γενεύη. Ωστόσο η κουρδική μειονότητα της Συρίας δεν μετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, λόγω της αντίθεσης της Τουρκίας.