23:22, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς συσκευασίες

original-unverpackt-der-su
Με τη διαπίστωση των περιττών σκουπιδιών προερχόμενων από συσκευασίες τροφίμων στα σουπερμάρκετ, δύο νεαρές γερμανίδες, η Sara Wolf και η Milena Glimbovski, φιλοδοξούν να ανοίξουν ένα κατάστημα, όπου τα προϊόντα δε θα παρέχονται συσκευασμένα.
Το κατάστημα θα ονομάζεται Original Unverpackt, δηλαδή «γνήσια-απακετάριστα» στο οποίο θα διατίθενται προϊόντα, κυρίως ντόπια, τα οποία οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν με συσκευασίες από το σπίτι τους, όπως βάζα, σακούλες ή δοχεία. Στο κατάστημα θα υπάρχουν μόνο επαναχρησιμοποιημένες, οικολογικές συσκευασίες, οι οποίες είτε θα πωλούνται είτε θα ενοικιάζονται.
H Glimbovski υποστηρίζει ο, τι τα περισσότερα τρόφιμα είναι ήδη συσκευασμένα από τη φύση και συνεπώς δε χρειαζόμαστε το επιπλέον πλαστικό, ενώ η Wolf τονίζει πως συνήθως «η συσκευασία ζυγίζει περισσότερο από το ίδιο το προϊόν».
Στόχος φυσικά είναι η μείωση της ρύπανσης μέσα από την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων που προέρχονται από συσκευασίες – περιτυλίγματα. Γόητρο αυτής της πρωτότυπης ιδέας αποτέλεσαν δύο νούμερα. Τα 8 εκατομμύρια των σκουπιδιών που βρέθηκαν στους ωκεανούς, νούμερο το οποίο έδωσε η WWF, μέσα στα οποία υπήρχαν κονσέρβες, πλαστικά μπουκάλια και γενικά συσκευασίες τροφίμων, καθώς και το 1,3 δισεκατομμύρια των τροφίμων που καταστρέφονται κάθε χρόνο και το οποίο αποτελεί το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής.
Το πότε θα υλοποιηθεί η ιδέα και σε ποιο χώρο είναι άγνωστο, αλλά η εκστρατεία για τη προώθηση και χρηματοδότηση μέσω crowdfunding έχει ήδη ξεκινήσει και είναι πολύ δυναμική.
Πηγή: paraskhnio.gr