ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
19/07/2024
Διεθνή
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων

Related Post

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ καταγγέλλοντας τον πόλεμο στο Ιράν

Αλί Λαριτζανί, ο άνθρωπος του μηχανισμού που έγινε ο de facto ηγέτης του ιρανικού καθεστώτος

Παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα: Ο πόλεμος στο Ιράν πιθανόν να οδηγήσει 45 εκατ. ανθρώπους σε οξεία πείνα μέχρι τον Ιούνιο

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Ο Αλί Λαριτζανί είναι νεκρός

Την έντονη αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών προκαλεί το νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη διαχείριση του μεγάλου πληθυσμού αδέσποτων σκύλων της χώρας, το οποίο οι υποστηρικτές των ζώων φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτεταμένη θανάτωση των ζώων.

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρνει αντιμέτωπες ομάδες που υποστηρίζουν ασφαλέστερους δρόμους απαλλαγμένους από τα άγρια σκυλιά με τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων να κάνουν λόγο για σφαγή και να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων ξεκίνησε εν μέσω σφοδρών εντάσεων και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής διήρκεσε σχεδόν χωρίς διάλειμμα 18 ώρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Τελικά υπερψηφίστηκαν τα τρία πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου και η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στην Εθνοσυνέλευση από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα υποχρεώνει στους δήμους να απομακρύνουν τους αδέσποτους σκύλους από τους δρόμους και να τους κρατούν σε καταφύγια μέχρι να υιοθετηθούν. Στα «επιθετικά» σκυλιά ή όσα έχουν μη θεραπεύσιμες ασθένειες θα γίνεται «ευθανασία», όπως και σε όσα δεν υιοθετούνται. Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από όλους τους δήμους να δαπανούν τουλάχιστον το 0,3% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για υπηρεσίες αποκατάστασης ζώων και την κατασκευή καταφυγίων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δήμοι πρέπει να στειρώνουν και να εμβολιάζουν όλους τους σκύλους του δρόμου και να τους αφήνουν εκεί όπου βρέθηκαν μετά τη θεραπεία και όχι να θανατώνουν τα ζώα. Σήμερα υπάρχουν 322 καταφύγια ζώων με δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 105.000 σκύλων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει ότι περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι περιφέρονται στους δρόμους και τις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας. Ενώ πολλά από αυτά είναι ζώα ήρεμα και εξοικειωμένα να ζουν με τους ανθρώπους, ενίοτε παρατηρείται το φαινόμενο να συγκροτούν αγέλες και αρκετοί άνθρωποι έχουν δεχθεί επιθέσεις.

«Η πρακτική να “πιάνουμε” τα ζώα, να τα στειρώνουμε, να τα εμβολιάζουμε και να τα αφήνουμε πίσω στους δρόμους δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες μας και προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και παιδιών μας» δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ο Χαρούν Μέρτογλου, βουλευτής του κυβερνώντος AKP. Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται τα ισλαμιστικά και εθνικιστικά κόμματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και το φιλοκουρδικό Kόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) συντάσσονται με τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων που υποστηρίζουν ότι η μαζική στείρωση θα ήταν μια πιο ανθρώπινη λύση για τον αυξανόμενο αριθμό σκύλων στους δρόμους. Οι βουλευτές είπαν ότι η αιτία για τους θανάτους παιδιών από εξαγριωμένες αγέλες σκύλων είναι η κυβέρνηση, η οποία δεν είχε εφαρμόσει τον σχετικό νόμο στην πράξη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα πνεύματα οξύνθηκαν και αποφασίστηκε η αλλαγή της αίθουσας συνεδριάσεων, η οποία ούτως ή άλλως ήταν πολύ μικρή. Οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων παρακολούθησαν τη συνεδρίαση από την οθόνη στο διάδρομο του Κοινοβουλίου, καθώς δεν τους επετράπη η είσοδος. Την ίδια ώρα, η παρουσία εντός της αίθουσας των οικογενειών των θυμάτων από επιθέσεις σκύλων και των εκπροσώπων της «Πλατφόρμας για Ασφαλείς Δρόμους», που τάσσονται υπέρ του σχεδίου νόμου, προκάλεσε επιπλέον εντάσεις.

Mετά τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο, οι περισσότερες μεγάλες πόλεις έχουν δημάρχους του CHP και τίθεται τώρα το ερώτημα αν οι δήμαρχοι αυτοί θα εφαρμόσουν τον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ καταγγέλλοντας τον πόλεμο στο Ιράν
Διεθνή

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ καταγγέλλοντας τον πόλεμο στο Ιράν

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ, ο Τζόζεφ Κεντ, παραιτήθηκε με αιχμές κατά του πολέμου που ξεκίνησαν ΗΠΑ...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
17/03/2026
Αλί Λαριτζανί, ο άνθρωπος του μηχανισμού που έγινε ο de facto ηγέτης του ιρανικού καθεστώτος
Διεθνή

Αλί Λαριτζανί, ο άνθρωπος του μηχανισμού που έγινε ο de facto ηγέτης του ιρανικού καθεστώτος

Ο Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του μηχανισμού ασφαλείας του Ιράν, πέρασε πολλά χρόνια στην σκιά της ιρανικής εξουσίας πριν ο πόλεμος...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
17/03/2026
Next Post
Στο 24% το ΦΠΑ στους σερβιριζόμενους καφέδες: Τι σχολιάζουν οι Θεσσαλονικείς; (Video)

Καφές με αλάτι: Κάποτε ήταν μια φάρσα και σήμερα αποτελεί το νέο μοντέρνο ρόφημα

 

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

H σεξουαλική πρακτική που τετραπλασιάζει τις πιθανότητες καρκίνου

Θέλεις τέλεια χημεία στο κρεβάτι; Δες ποιο ζώδιο σου ταιριάζει!

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
16/03/2026
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa