07:19, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

Τουλάχιστον 32 νεκροί και 40 αγνοούμενοι από τη χιονοθύελλα στα Ιμαλάια

nepal

 

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 40 εξακολουθούν να αγνοούνται και 175 τραυματίστηκαν όταν παρασύρθηκαν από ασυνήθιστη για την εποχή χιονοθύελλα την Τρίτη στα Ιμαλάια σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Ο στρατός του Νεπάλ πραγματοποίησε σήμερα Σάββατο εκτεταμένη έρευνα στο ψηλότερο βουνό του κόσμου, στην πιο εντατική προσπάθειά του για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων της χειρότερης καταστροφής στα ορειβατικά χρονικά της χώρας.

Ωστόσο οι υπόλοιποι πεζοπόροι, μεταξύ τους δεκάδες ξένοι, είναι σώοι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο, ανακοίνωσε επίσημη πηγή. Δώδεκα ελικόπτερα πετούσαν πάνω από απρόσιτα σημεία, ώστε διασώστες να κατεβούν και να ερευνήσουν περιοχές, ενώ στρατιώτες αναπτύχθηκαν και κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τα συνεργεία διάσωσης επικεντρώνουν στο εξής την αποστολή τους στην περισυλλογή των σορών και ελικόπτερα του στρατού πετούσαν σήμερα πάνω από την ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα.

Η ασυνήθιστη καταιγίδα της Τρίτης και οι χιονοστιβάδες που προκάλεσε σκότωσαν τουλάχιστον 32 ανθρώπους, μεταξύ τους 17 τουρίστες.

“Πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι πεζοπόροι στην περιοχή είναι σώοι”, δήλωσε ο Μπινάι Ασαρία, της Ένωσης οργανώσεων Πεζοπορίας του Νεπάλ, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης. “Δεν έχουμε λάβει νέες κλήσεις για διασώσεις”.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 385 άνθρωποι συνολικά, ανάμεσά τους 180 ξένοι, είναι σώοι και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από την Τετάρτη από τις πληγείσες από τη χιονοθύελλα περιοχές.

Χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούν την ορειβατική διαδρομή στην Αναπούρνα κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, καθώς τότε επικρατούν οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για πεζοπορία στην 10η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Περίπου 168 ξένοι είχαν εγγραφεί στον κατάλογο για μια εξόρμηση στο βουνό, μέσω των περιοχών Μανάνγκ και Μουστάνγκ που επλήγησαν από τη χιονοθύελλα.

 

 

Πηγή: skai.gr