01:36, Παρασκευή
28 Ιανουαρίου 2022

Τουρκία “ντεμέκ”… πετρελαϊκή χώρα!

Ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η χώρα του μπορεί να κατασκευάσει δική της πλατφόρμα στα τουρκικά ναυπηγεία και σύντομα θα το πράξει και θα κάνει γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ!

Σε ομιλία του για τα 60 χρόνια τουρκικής πετρελαιϊκής εταιρείας ανέφερε ότι όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας τότε οδηγεί τη Τουρκία να κάνει τις δικές της έρευνες για φυσικό αέριο.

“Η Τουρκία πλέον δραστηριοποιείται όχι μόνο στα δικά της εδάφη αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη” είπε και πρόσθεσε ότι “ειδικά για τις εξελίξεις στο νότιο μέρος της Κύπρου πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι εξελίξεις από τις οποίες θα μείνουμε μακριά”.

“Όσο ο ελληνοκυπριακός  τομέας δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές μας προειδοποιήσεις κι εμείς θα συνεχίσουμε εκεί τις δικές μας εργασίες. Δόξα τω Θεώ κάνουμε τις έρευνές μας με το δικό μας πλοίο. Πολύ σύντομα θα κάνουμε και τη δική μας γεώτρηση. Εμείς από την αρχή λέγαμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχία στη διπλωματία ενέργειας που έχει επιτευχθεί στο Ιράκ θα επιτευχθεί και στην Κύπρο. “Το πλοίο Μπαρμπαρός έχει αγοραστεί από το εξωτερικό. Τώρα κατασκευάζουμε το δικό μας πλοίο στην Τούζλα. Μακάρι τον Ιανουάριο να αρχίσουμε εργασίες γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα”, είπε ο κ. Ερντογάν.

“Γι αυτό μπορούμε να κατασκευάσουμε τη δική μας πλατφόρμα στο δικό μας ναυπηγείο. Πού είμαστε και πού φτάσαμε, μπορούσαμε πριν 12 χρόνια, να τα συζητούμε αυτά; Η Τουρκία μετατρέπεται με ταχύτητα σε βάση ενέργειας στην περιοχή”.