23:21, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Τουρκία: Βίας συνέχεια και σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ

diyarbakirΈνας πολίτης σκοτώθηκε και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα, Παρασκευή, στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, από επίθεση που αποδόθηκε από τις αρχές στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.
Νωρίς το πρωί, ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ κατά των παρευρισκομένων σε ένα εστιατόριο στο οποίο προγευμάτιζαν ένστολοι αστυνομικοί. Τέσσερις άνθρωποι πυροβολήθηκαν, τρεις αστυνομικοί και ένας σερβιτόρος του εστιατορίου, ο οποίος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, διευκρίνισαν επίσημες πηγές της τουρκικής ασφάλειας.
Το θύμα είναι ένας 22χρονος Κούρδος, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Από τις αρχές Ιουλίου, ξανάρχισαν οι φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό Στρατό και το PKK, προκαλώντας ντε φάκτο το τέλος των συνομιλιών που είχε αρχίσει το 2012 η κυβέρνηση της Άγκυρας με τους Κούρδους αντάρτες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 40.000 ανθρώπων από το 1984.
Επιθέσεις που αποδίδονται στο PKK γίνονται η μία μετά την άλλη σε καθημερινή βάση στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ ο Στρατός απαντάει συστηματικά βομβαρδίζοντας βάσεις οπισθοφυλακής των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και πάλι στόχους του PKK στο Βόρειο Ιράκ.
Περισσότερα από 15 πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους του PKK στην Καντίλ, τη Ζαπ και την Αβάσιν, στα βουνά του Βόρειου Ιράκ.