fbpx

, Τρίτη
10 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

Τριπλό ατύχημα με… οσμή σαμποτάζ στον NordStream

Δολιοφθορά με στόχο να απειληθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ή διαβολική σύμπτωση με τρία ατυχήματα μέσα στην ίδια μέρα; Ιδού το ερώτημα μετά τις άνευ προηγουμένου ταυτόχρονες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου NordStream, που μεταφέρει γκάζι από τη Σιβηρία στη Γερμανία μέσωΒαλτικής.

Σαμποτάζ «βλέπουν» Κρεμλίνο, Βερολίνο,Δανία και Σουηδία, ενώ πολλοί λένε ότι το «ατύχημα» σχετίζεται με το επόμενο βήμα κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Κίεβο κατήγγειλε «τρομοκρατική επίθεση»εναντίον της ΕΕ σχεδιασμένη από τη Μόσχα, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι «θα υποστηρίξουμε τους Ευρωπαίους στην προσπάθεια για εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου».

Και ενώ όλοι δείχνουν κάποιον «ξένο δάκτυλο», χωρίς να έχουν αποδείξεις, οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν την «ξαφνική και ανεξήγητη απώλεια πίεσης», ενώ σεισμολόγοι σε Δανία και Σουηδία ανέφεραν ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρείται διαρροή από τους αγωγούς. Η διαχειρίστρια εταιρεία NordStream AG είπε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο σαμποτάζ.

Πυρηνικό δόγμα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι το «δόγμα της πυρηνικής αποτροπής» θα καλύπτει και τα ουκρανικά εδάφη που θα ενταχθούν στη Ρωσία, καθώς ο Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών, στις οποίες στήθηκαν τα ψευδοδημοψηφίσματα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στα «δημοψηφίσματα», που ολοκληρώθηκαν χθες σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, οι κάτοικοι ενέκριναν την προσάρτηση με ποσοστό που έφτασε στο 96%. Αυτά τα εδάφη «θα απολαμβάνουν επίπεδο ασφάλειας, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χθες το μαζικό κύμα φυγής νεαρών Ρώσων, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη μερική επιστράτευση εφέδρων που ανακοίνωσε ο Πούτιν, με ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Γεωργία, καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να τα κλείσει για τους «λιποτάκτες». Στρατεύσιμοι διαδηλώνουν και αυτοπυρπολούνται για να μην πάνε στο μέτωπο, ενώ 260.000 νεαροί Ρώσοι έχουν περάσει ήδη σε γειτονικές χώρες.

Την ίδια ώρα, σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Μόσχας και Τόκιο μετά τη σύλληψη Ιάπωνα διπλωμάτη, που κατηγορήθηκε από τους Ρώσους για κατασκοπεία, επειδή «δεχόταν απόρρητες πληροφορίες για συνεργασία» μεταξύ της Μόσχας και μιας ασιατικής χώρας, για «χρηματική αμοιβή».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.