Ξεκίνησε επίσημα στο Βατικανό η διαδικασία εκλογής του επόμενου Ποντίφικα, με τους 133 εκλέκτορες καρδιναλίους να εισέρχονται το μεσημέρι στην Καπέλα Σιξτίνα, έπειτα από την καθιερωμένη «επίκληση προς τους αγίους της Ανατολής και της Δύσης». Πρόκειται για το πολυπληθέστερο κονκλάβιο στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, που ήδη χαρακτηρίζεται «της παγκοσμιοποίησης», τόσο ως προς τη σύνθεση όσο και ως προς το παρασκήνιο.
Βατικανό: 133 εκλέκτορες – μία Καθολική Εκκλησία σε μετάβαση
Οι καρδινάλιοι ορκίστηκαν στο Αποστολικό Σύνταγμα και στο Ευαγγέλιο, ζητώντας φώτιση από το Άγιο Πνεύμα. Με την εμβληματική λατινική φράση «extra omnes» – «έξω όλοι» – έκλεισαν οι πύλες της Σιξτίνας, σηματοδοτώντας την έναρξη της μυστικής διαδικασίας. Σύμφωνα με το τυπικό, ξεκίνησε η εκλογή των μελών της «εφορευτικής επιτροπής», που εγγυώνται την ακεραιότητα της ψηφοφορίας.
Στο εσωτερικό της Καπέλα Σιξτίνα δεν επιτρέπεται τίποτα πέρα από την προσευχή, τη συνείδηση και την ψήφο. Όλες οι σημειώσεις καίγονται μαζί με τα ψηφοδέλτια – ένδειξη του απόλυτου χαρακτήρα της μυστικότητας.
Η γεωπολιτική των εκλεκτόρων
Η κατανομή των 133 εκλεκτόρων αποτυπώνει τον διευρυμένο, παγκόσμιο χαρακτήρα του σύγχρονου καθολικισμού: 53 από την Ευρώπη, 37 από την Αμερική (βόρεια και νότια), 23 από την Ασία, 18 από την Αφρική και 4 από την Ωκεανία. Δύο καρδινάλιοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, λόγω προβλημάτων υγείας.
Η σύνθεση του κονκλαβίου αντανακλά τις δημογραφικές και πολιτισμικές μετατοπίσεις στον καθολικό κόσμο. Παρά τα ευρωπαϊκά ποσοστά, το κέντρο βάρους μετακινείται – κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην εκλογή.
Βατικανό – Το επόμενο βήμα: νέος Πάπας από αύριο;
Παρότι κανένας Ποντίφικας δεν έχει εκλεγεί στην πρώτη ψηφοφορία τα τελευταία 100 χρόνια, η τρίτη ημέρα θεωρείται κρίσιμη. Η διαδικασία επιτρέπει τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα, με την πρώτη να έχει περισσότερο «δοκιμαστικό» χαρακτήρα. Οι ισορροπίες όμως είναι λεπτές και η διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα. Πίσω από κάθε ψήφο βρίσκονται θεολογικές τάσεις, γεωπολιτικές επιρροές και εκκλησιαστικές στρατηγικές.
Η εκλογή του νέου Πάπα δεν είναι απλώς θέμα πίστης, αλλά γεγονός παγκόσμιας σημασίας, με επιπτώσεις στις κοινωνίες, στην πολιτική και στον διαθρησκειακό διάλογο. Το κονκλάβιο που ξεκίνησε σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ένα εκκλησιαστικό τελετουργικό: είναι μια σπάνια στιγμή παγκόσμιας σιωπής με παγκόσμια αναμονή.